Far och 11-årig dotter räddade från fjället

Räddningsledare: De behöver ingen medicinsk vård

1 av 4
NYHETER

En 37-årig man och hans elvaåriga dotter satt fast på Drevfjället i Dalarna i 18 timmar.

På tisdagen hittades de på den norska sidan om Drevsjön.

– De är lite frusna och trötta. Annars är de okej, säger räddningsledare Hans Nylund.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet!

Pappan och hans 11-åriga dotter var ute på en skotertur på Drevfjället i Dalarna när de körde fast på måndag eftermiddag. Pappan larmade en anhörig vid 15.40-tiden:

– Han lät lugn och att det inte var något problem, säger Dan Staff.

Gömt sig under vindskydd

Pappans mobiltelefon var därefter avstängd och har inte kunnat spåras.

I området är det mycket dålig mobiltäckning.

Vid klockan 9.21 på tisdagmorgonen fick dock polisen kontakt med pappan. Enligt uppgift till Aftonbladet ska mannen själv ha ringt en anhörig.

– Han sa att han hörde skotrar. Sedan bröts samtalet, säger en källa till Aftonbladet.

Därefter fick även polisen kontakt:

– Vi har haft telefonkontakt med pappan. De mår bra. De har varit i ett vindskydd under natten, säger Lena Nilsson, polisinspektör vid Dalarnapolisen.

Snön har dock försvårat räddningsarbetet.

– Det kan ta en evighet att ta sig 100 meter i och med snö. Snön går upp till midjan på våra fjällräddare, säger Hans Nylund, räddningsledare.

Landat med helikopter

Enligt Dalarnas Tidningar försökte mannen sedan dess att beskriva sin position så gott han kunde utifrån vad han såg i dimman, som solens riktning och var han sett skotrar. De befann sig då vid Drevsjöns norra ände på andra sidan om gränsen i Norge.

– Det tog en timme innan vi hade synbar kontakt med honom på marken. Vi hade letat vid fel sjö, säger Nylund.

Klockan 10.23 ska pappan första gången ha hört helikoptern. Det var då väldigt dimmigt.

– Det tog sedan bara några minuter innan helikoptern såg var han stod.

Sedan lyckades helikoptern hitta en plats att landa på i den svåra terrängen.

– Klockan 10.56 fick vi besked om att polishelikoptern har lastat pappan och dottern i helikoptern. De ska föras till läkare för vidare kontroll. De var vid medvetande, säger Bo Eriksson, presstalesman vid Dalarnapolisen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska familjen dock inte behöva åka till något sjukhus.

– Enligt den bedömning som gjordes på plats finns det inget behov av medicinsk vård. De fick följa med och tanka helikoptern innan vi släpper ner dem i byn Gördalen. De är lite frusna och trötta vilket är naturligt. Annars är de okej, säger räddningsledare Hans Nylund.

Trots att det har varit väldigt lokalt kallt under natten.

– De hade ordentliga kläder. Men det har inte varit kallt i kylan räknat utan runt 6–7 grader men det kunde lokal vara minus 20. Det är nog problematiskt ändå när vi pratar barn ute på fjället, säger Nylund.

"Skulle ta en sista skotertur"

I dag är det framför allt vinden som varit värst.

– Vädret blivit ännu besvärligare och blåsigare, och det är svårt att ens ta sig upp på fjället med skoter, säger Wennström.

Ett 20-tal fjällräddare, med poliser och frivilliga från byn Gördalen, har letat familjen under natten. Polisens helikopter har sökt med både ljus och värmekameror.

– Det är väldigt svåra förhållanden enligt fjällräddarna. Även om man har stor skotervana så kör man väldigt lätt fast, Johan Wennström.

Under morgonen har det dock skett personalbyte.

Familjen är välkänd och har varit mycket i området. De ska ha en stuga i Gördalen.

– Pappan och dottern tog en tur ut igår eftermiddag, en sista sväng innan de skulle åka hemåt efter helgerna, sen har de hamnat i ett snödjup, lämnat skotern och försökt gå åt ett hål man trott varit rätt och riktigt, mot ett uppkört skoterspår, säger Hans Nylund, räddningsledare.

Enligt Dalarnas Tidningar ska de har försökt nå Kungsleden men i den täta fjällskogen tänkte de om och byggde vindskyddet under en gran.

– Det är mammas gata för dem så att säga. Vi vet att de är ordentligt klädda och att de ska ha utrustning för vad de skulle göra, säger Nylund.

Även brodern till pappan har deltagit i sökararbetet.

ARTIKELN HANDLAR OM