Netanyahu hånas efter Parisbesöket

1 av 4 | Foto: AP
Minnesmarschen. Hollande i mitten, Netanyahu till vänster och Abbas till höger.
NYHETER

Netanyahu var en av värdsledarna som tågade för pressfrihet i Paris i söndags.

På hemmaplan beskrivs dock hans Parisresa som en PR-katastrof.

”Netanyahus resa till Paris förvandlades till en serie av olyckliga förödmjukelser”, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Frankrikes president François Hollande bad Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att inte närvara vid söndagens marsch, då ledare från världens alla hörn deltog. Anledningen var att han inte ville att Israel-Palestina-konflikten skulle ta uppmärksamhet från manifestationens budskap.

Netanyahu tänkte först gå Hollande till mötes, men ändrade sig snabbt när han fick veta att hans två största konkurrenter om högerrösterna i Israel, utrikesminister Avigdor Lieberman och finansminister Naftali Bennet, skulle delta vid manifestationen, skriver Haaretz.

Den vänsterliberala tidningen, som inte sällan kritiserar regeringen, skriver att Netanyahus resa förvandlades till en pr-mässig mardröm.

”Sen var det själva marschen, vilken gav Netanyahus politiska motståndare tillräckligt med bilder, videoklipp, gifar och mems för fyra valkampanjer, inte en”, skriver Haaretz i sin artikel.

'Skadan redan skedd'

I ett tv-klipp syns hur Netanyahu till synes tar sig fram till det främsta ledet av världsledare i marschen, bland annat genom att knuffa till Malis president Ibrahim Boubacar Keita. Den franska tidningen Paris Match rapporterade visserligen att Netanyahu placering var planerad redan på förhand, men då var skadan redan skedd och klippet har delats flitigt i sociala medier, skriver Haaretz.

På en bild ses den israeliska ledaren också vinka till åskådare, medan de andra ledarna bara tittar sig omkring. Även den bilden har fått stor spridning och Haaretz beskriver att Netanyahu ser ”ganska glad ut i jämförelse med de mer allvarsamma ledarna”.

Fokus på ceremonin

Israels största tidning, den konservativa Israel Hayom, fokuserar sin rapportering på vad Netanyahu sa vid en ceremoni i Paris. Tidningen rapporterar att han sa att offren i attentaten i Paris ”dödades när de utövade sina mest basala rättigheter – frihet att yttra, tänka och tro och till och med frihet att inte tro”.

Han menade också att islamistiska extremister utgör ett hot för alla.

– Fienden har många namn – Islamiska staten, Hamas, al-Qaida, Nusra-fronten, Hezbollah – men tillhör alla samma giftiga träd, sa Netanyahu enligt Israel Hayom.

ARTIKELN HANDLAR OM