ÖB fick hemläxa att ta fram siffror

1 av 3 | Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
ÖB Sverker Göranson har flera gånger signalerat att de pengar försvaret beräknas få inte kommer att räcka.
NYHETER

ÖB Sverker Göranson redogjorde i dag för läget i försvaret – och behovet av mer pengar.

I hemläxa fick han att ta fram konkreta siffror till kommande möten.

– Beskedet från försvarsmakten var att man går hem och tar fram det vi efterlyser, säger Hans Wallmark (M), som deltog i mötet.

I mötet som hölls i Sälen i samband med Folk och försvars rikskonferens deltog från regeringen S och MP samt de fyra allianspartierna M, C, FP och KD. Men också ÖB Sverker Göranson var inbjuden för att redogöra för försvarets läge nu och framöver.

Syftet är att ta fram underlag till en försvarsproposition som rör inriktningen för försvaret till 2020, ett arbete som regeringen tidigare sagt ska vara klart senast i april.

Ambitionen är att hitta en så bred överenskommelse om försvarspolitiken som möjligt.

Inga siffror från ÖB

Dagens möte var det andra i ordningen och leddes av försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare, Jan Salestrand. Ministern själv deltog inte, vilket varit bestämt sedan i december då försvarsgruppen träffades för första gången.

ÖB Sverker Göranson har flera gånger signalerat att de pengar försvaret beräknas få inte kommer att räcka till de uppgifter som efterfrågas av politikerna. Så sent som i går slog han fast att det kommer att krävas en ökning med miljardbelopp från 2016 och framåt.

Under mötet tog han dock inte upp några konkreta siffror.

– Vi ställde kompletterande frågor som hade mera bäring mot siffror och kostnader. Vad kan det leda till, vad får det för konsekvenser om man prioriterar och så vidare. Då var beskedet från försvarsmakten att man går hem och tar fram de siffror vi efterlyser, säger Hans Wallmark, Moderaternas talesperson i försvarsfrågor.

”Natoönskemålet noterat”

Alliansen har under försvarskonferensen i Sälen drivit på hårt för att Sverige bör göra en utredning om eventuellt Natomedlemskap. Frågan var inte uppe på bordet under mötet, men Wallmark menar att "det var tydligt att försvarsdepartementet noterat önskemålet".

Enligt Jan Salestrand, ordförande i försvarsgruppen, är dagens möte att beteckna som inledande samtal. När förhandlingar om till exempel försvarsanslagen kan komma i gång är oklart.

– Nu för vi samtal. Om vi har ett läge där vi ska föra förhandlingar, det får vi ta ställning till när vi kommer dit, säger han till TT.

– Nu kommer det att vara en rad möten där vi framförallt går igenom faktaunderlag.

ARTIKELN HANDLAR OM