Debutanten går till attack direkt

NYHETER

I dag drabbar partiledarna samman i årets första debatt i riksdagen.

Nykomlingen Anna Kinberg Batra (M) planerar att gå på offensiven direkt.

– Jag ska visa varför det är viktigt att Sverige får en annan regering, säger hon.

Efter en mycket turbulent politisk höst sparkar 2015 i dag igång på allvar med en partiledardebatt i riksdagen. Två nya ansikten finns med, en av dem är Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Den andra är nyblivna M-ledaren Anna Kinberg Batra.

"Viktiga skillnader

Hon planerar omgående att föra fram ett tufft budskap mot statsminister Stefan Löfven (S).

– Mitt budskap blir att det finns viktiga skillnader i avgörande frågor mellan honom och mig. Jag ska visa varför det är viktigt att Sverige får en annan regering. Vi har stora utmaningar framför oss som behöver en annan politik, säger hon.

Löfven kräver besked om sänkta skatter

Även Löfven har planerat en attack mot sin nya huvudmotståndare.

– Han kommer att kräva svar från Kinberg Batra på om de stora skattesänkningarna i miljardklassen som det beslutades om på senaste M-stämman fortfarande ligger fast, säger hans pressekreterare Anne Ekberg.

Löfven ska i sitt anförande ta avstamp i förra veckans terrordåd i Paris och ta upp hur han tänker sig hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utvecklas framöver. Dessutom kommer han att dra upp riktlinjerna för de reformer regeringen vill se framöver som rör jobb, skola och välfärd.

SD på offensiven

Flera partiledare planerar att ta upp den decemberöverenskommelse som slöts mellan regeringen och Alliansen i mellandagarna. SD:s Mattias Karlsson ska försöka ställa Alliansen till svars.

– Vi undrar hur de tänker sig att kunna bedriva oppositionspolitik över huvud taget nu. Vi kommer behöva axla rollen som det ledande oppositionspartiet när Alliansen abdikerat i och med överenskommelsen, säger pressekreteraren Henrik Vinge.

Sjöstedt: "Hoppas det är slut på spel och taktik"

C-ledaren Annie Lööf ska bland annat attackera Löfven gällande Socialdemokraternas jobbpolitik.

– De har sagt att traineejobben de utlovat kanske inte alls blir verklighet. Och 90-dagarsgarantin verkar vara skakig. Dessutom har de sagt att de avbrutit den utredning vi satte igång om Arbetsförmedlingen. Frågan är vad som finns kvar av deras jobbpolitik egentligen?, säger Oscar Sundevall, pressekreterare hos Annie Lööf.

V-ledaren Jonas Sjöstedt hoppas att det nu är slut med politiskt spel och taktik.

– Nu finns det ett läge att få mycket gjort igen. Jag vill genomföra det som fanns i den rödgröna budgeten som föll - sänkt skatt för pensionärer, satsningar på äldreomsorg och ensamstående föräldrar. Jag ska tala om vad vi vill göra, det innehåller också den vinstöverenskommelse vi gjort med regeringen, säger han.

Dagens debatt, som sänds på aftonbladet.se inleds klockan 9.00.

FAKTA

Så går de till attack i dag:

Mattias Karlsson (SD)

– Vi kommer att lyfta inte minst decemberöverenskommelsen. Vi kommer att ställa Alliansen till svars för hur de tänker sig kunna bedriva oppositionspolitik över huvud taget, säger Henrik Vinge, pressekreterare.

Jan Björklund (FP)

– Han kommer lyfta jobben, skolan och försvaret, säger pressekreteraren Elin Boberg.

Gustav Fridolin (MP)

– Han kommer att pressa Jan Björklund (FP) och hans retorik kring samarbete om utbildning. Man ser att det blir bristfälligt då han inte har pengar till lärarlönerna, de pengar som lärarna behöver få för att yrkets status ska höjas.

Annie Lööf (C)

– Hon ska ska ta avstamp i det år som har gått. Allt från den ryska aggressionen, IS till det som hänt i Paris nyligen. Det har varit ett oroligt 2014, säger presskereteraren Oscar Sundevall. 

Stefan Löfven (S)

– Han kommer ta sin utgångspunkt i terrordåden i Paris och hur försvars- och säkerhetspolitiken ska utvecklas. Dessutom kommer han prata om decemberöverenskommelsen och peka ut riktningen framåt - fler jobb och bättre välfärd och skola, säger pressekreteraren Anne Ekberg.

Anna Kinberg Batra (M)

– Mitt budskap blir att det finns viktiga skillnader i avgörande frågor mellan honom och mig. Jag ska visa varför det är viktigt att Sverige får en annan regering. Vi har stora utmaningar framför oss som behöver en annan politik.

Jonas Sjöstedt (V)

– Jag hoppas få prata sakfrågor. Jag vill genomföra det som fanns i den rödgröna budgeten - sänkt skatt för pensionärer, satsningar på äldreomsorg och ensamstående föräldrar.

Göran Hägglund (KD):

– Det blir i huvudsak migration och integration i Görans huvudanförande. Innehållsmässigt i stil med det han skrev på DN Debatt nyligen, säger presschef Johan Ingerö.

ARTIKELN HANDLAR OM