SD gör verklighet av sitt hot mot Löfven

1 av 5
NYHETER

Under dagens partiledardebatt kommer Sverigedemokraterna att begära en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

– Han har inte lyckats samla majoritet för sin politik, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson till Ekot.

Redan när regeringen och allianspartierna kom överens om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering, den så kallade decemberöverenskommelsen, så sa Mattias Karlsson att man skulle lämna in en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven.

I dag hålls årets första partiledardebatt i riksdagen och Sverigedemokraterna kommer att stå fast vid Karlssons ord.

– Det är ett naturligt första tillfälle. Man måste från talarstolen i riksdagen avisera den här misstroendeförklaringen, därefter ska man lämna in en skriftlig motivering. Det här är det första stora tillfället, den första stora debatten, där jag också möter Stefan Löfven, säger Mattias Karlsson till Ekot.

Aldrig tidigare lyckats

Han menar att han kommer att se de partier som inte röstar för misstroendeförklaringen som en del av regeringsunderlaget och att endast de som röstar för tillhör ”de sanna oppositionspartierna”.

Efter att Karlsson yrkat om misstroendeförklaring kommer den att bordläggas. Själva omröstningen ska genomföras senast vid det tredje sammanträdet i kammaren som följer, enligt reglerna i riksdagsordningen.

Tidigare har riksdagen röstat om misstroendeförklaring fem gånger. Ingen av gångerna har det gått igenom.

ARTIKELN HANDLAR OM