Polisen jagar Ekots källa - utreds

NYHETER

Någon inom polisen tros ha försökt hitta Ekots källor till avslöjandet om Södertörnspolisens hemliga register.

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot myndigheten.

– Det är extra allvarligt, vill jag påstå, när det sker inom polisen, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till Ekot.

Någon inom polisen tros ha försökt spåra källan som berättade om det så kallade kvinnoregistret, som innehåller uppgifter om tusentals kvinnor som anmält att de blivit misshandlade eller hotats, uppger Ekot.

”Är extra allvarligt”

Därför har justitiekanslern inlett en förundersökning mot myndigheten. JK Anna Skarhed har inte velat kommentera utredningen.

– För att människor ska våga berätta så måste de kunna göra detta under anonymitet. För att skydda anonymiteten finns efterforskningsförbudet. Det är extra allvarligt, vill jag påstå, när det sker inom polisen, säger Nils Funcke till Ekot.

Uppgiften om registret hos Södertörnspolisen i Stockholm publicerades av Ekot och fick stor uppmärksamhet. Registret har funnits sedan 2004 och utreds av både åklagare och Datainspektionen.

”Misstänkt för just det”

Anställda vid svenska myndigheter har rätt att anonymt läcka känslig information till medier och arbetsgivaren får inte ta reda på vem det är. Förbudet mot efterforskning är inskrivet i grundlagen.

Fram tills årsskiftet var Christian Agdur polismästare vid Södertörnspolisen. Ekot frågade Agdur om poliserna vid Södertörn känner till efterforskningsförbudet i grundlagen.

– Det förväntas man göra. Jag har inte hållit skolförhör med alla, men det förväntas man göra. Södertörn har dessutom en egen gammal historia på det temat. Där den dåvarande polismästaren var misstänkt för just det... Jag kan bara svara för mig själv, jag har gott samvete, säger Christian Agdur till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM