Löfven till attack mot terrorismen

Årets första partiledardebatt i riksdagen är i gång

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven inledde årets första riksdagsdebatt med att slå ett slag för det öppna samhället – mot bakgrund av dåden i Paris.

– Vi ska aldrig låta terrorismen sätta skräck i våra hjärtan. Vi står upp för press-, religions- och yttrandefriheten, sa han och fick applåder.

Partiledardebatten i riksdagen drog i gång klockan nio med inledning av statsminister Stefan Löfven.

Två nykomlingar gör debut i detta sammanhang, nyvalda Anna Kinberg Batra (M) och vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson, som tar debatten i sjukskrivne Jimmie Åkessons ställe.

"Mörk dag i söndags"

Stefan Löfven inledde sitt anförande med att ta ställning mot all form av terrorism och extremism.

Han berättade att han deltog i den stora minnesceremonin i Paris i söndags, efter attackerna mot bland annat tidningen Charlie Hebdos redaktion.

– Det var på många sätt en mörk dag i söndags. Men alla människor på gatorna, i fönstren och på balkonger, som skanderade att vi är inte rädda bar på ett ljust hopp.

Statsministern menade också att manifestationen visar att skiljelinjen i samhället går mellan dem som vill förgöra det demokratiska samhället och dem som står upp för det.

Sahlin får mer anslag

Stefan Löfven framhöll därefter att regeringen tillsatt ett säkerhetspolitiskt råd och att man nu går vidare för att bekämpa terrorism.

Bland annat vill man kriminalisera resor för att delta i terrorism, men också stödja avhopparverksamhet och stötta anhöriga till dem som dras in i terrorverksamhet.

Man vill bekämpa fattigdom och hopplöshet som kan göra människor benägna att vända sig mot terrorismen. Dessutom ska Mona Sahlins uppdrag som samordnare mot extremism och terrorism förstärkas och ges ökade resurser, slog statsministern fast.

M-ledaren gjorde premiär

Även nya M-ledaren Anna Kinberg Batra inledde med terrorn i Paris. Hon slog i sitt anförande fast att hon är mycket glad över den breda uppslutning som visats mot terrorn.

Största delen av sitt anförande ägnade hon dock åt jobben. Bland annat lyfte hon M-förslaget om att göra det mer lönsamt för äldre över 64 år att arbeta.

– Om Sveriges mest erfarna arbetare vill jobba ska det löna sig, inte straffa sig, sa hon.

ARTIKELN HANDLAR OM