Facebook kan läsa dina privata sms

1 av 2 | Foto: THINKSTOCK
Den amerikanska nätjätten har numera tillgång till användarnas sms.
NYHETER

Facebook har tillgång till alla dina privata sms-meddelanden.

Enligt norska Dagens Näringsliv har villkoren ändrats utan att du har märkt det.

– De har redan tillstånd till det och kan göra det utan att anmäla det för användarna, säger Finn Myrstad, teknisk chef vid Forbrukerrådet, till VG.

Det nya villkoren har ändrats från och med den 1 januari 2015. Där står det att den amerikanska nätjätten har tillgång till dina sms.

Enligt norska Dagens Näringsliv är det kopplat till Facebooks meddelandeapp, Messenger.

Godkänt vid installation

Ändringen har gjorts utan att du märkt det eller behövt samtycka till det.

Däremot har du gjort detta möjligt för Facebook i samband med att du installerade deras app i din smarta mobiltelefon.

– Facebooks messengerapp kräver tillgång till kontakter och sms på telefonen för att du ska få installera den. Även om de inte har för vana att läsa dina sms i dag har de redan tillstånd till att göra det och kan göra det utan att anmäla det för användarna, säger Finn Myrstad, teknisk chef vid norska Forbrukerrådet, till VG.

Efter att ändringen gjordes har det faktiskt införts vissa ändringar i mobilappen. Under fliken ”personer du känner”  ska det ha dykt upp personer som du har som kontakter i din telefon.

”Läser få av dina sms”

Facebook bekräftar ändringen för Dagens Näringsliv.

– Vi har gjort en ändring till ”personer du kanske känner”. För vissa användare dyker det upp kontakter som inte har varit där förut men vi använder aldrig tredjeparts appar för detta, skriver Tina Kulow, Facebooks kommunikationsdirektör för norra Europa, i ett mejl till Dagens Näringsliv som VG tagit del av.

Hon bekräftar också att Facebook använder sig av din kontaktlista för att göra detta.

Däremot förnekar Kulow att de läser sms till användarna – annat än för att bekräfta att du har angett rätt nummer.

FAKTA

De här samlar Facebook också in:

Bilder, snabbmeddelanden

All information som du väljer att dela med Facebook som namn, epostadress, födelsedatum, kön och eventuellt telefonnummer.

Information som dina vänner och andra människor delar om dig.

Till exempel när de laddar upp dina kontaktuppgifter, publicerar bilder på dig, taggar dig i ett foto, statusuppdatering eller en plats eller lägger till dig till en grupp.

De tar emot data om dig varje gång du använder Facebook.

Till exempel när du tittar på en annan persons tidslinje, skickar eller tar emot ett meddelande, söker efter en vän eller sida, klickar på saker eller integrerar med saker som använder Facebooks mobilapplikation eller köper något via Facebook.

De kan ta emot data från medlemsförbund och reklampartners, kunder och andra utomstående som hjälper dem att leverera annonser, första internetaktivitet och generellt göra Facebook bättre.

Källa: VG

ARTIKELN HANDLAR OM