Polisen: Johan, 27, kan ha rövats bort

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Johan, 27.
NYHETER

27-årige Johan från Söderhamn är försvunnen sedan i helgen.

Nu misstänker polisen att han kan ha blivit bortrövad.

– Vi kan inte utesluta brott, säger Andreas Hansemon på polisen.

Samtidigt avbryts sökinsatsen.

Johan befann sig under lördagskvällen i en lägenhet i Söderhamn tillsammans med en kvinna. Men ett bråk ska ha uppstått och lägenhetsinnehavaren larmade polisen.

Patrullen skjutsade senare Johan och kvinnan till resecentrum i Söderhamn och de två tog sedan en taxi därifrån till Bergvik. Där skildes de åt och det är den sista säkra iakttagelsen av Johan.

”Kan inte utesluta brott”

Vart han tog vägen är fortfarande ett mysterium – Johan har varit spårlöst försvunnen sedan dess.

I går hittades en ryggsäck, som kan vara Johans, ute på en is, men både polis och Missing People har sökt honom utan resultat.

Tidigare har ingen brottsmisstanke funnits gällande försvinnandet, men nu har alltså en brottsutredning inletts.

Polisen tror att Johan kan ha kidnappats.

Andreas Hansemon, utredare på polisen som inledde förundersökningen, berättar att det dels är på grund av Johans bakgrund, dels för att nya uppgifter kommit fram i förhör.

– Vi kan inte utesluta brott, säger Andreas Hansemon.

Ingen misstänkt

Enligt honom har runt 50-60 förhör hittills hållits.

Bland annat har polisen fått nya uppgifter om var Johan tog vägen efter att han steg ur taxin.

– Det finns uppgifter som hänt efteråt, men de är för vaga hittills. Vi håller på att förhöra folk igen, kompletterande förhör, säger Andreas Hansemon. 

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Polisen avbröt den aktiva sökinsatsen i terräng klockan 15 på onsdagseftermiddagen.

– Efter samtal med läkare har man kommit fram till att man inte ens skulle ha överlevt till i går under bar himmel, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

”Utredningen fortsätter med förhör och behandling av det material som hittills finns i förundersökningen. Alla tips och iakttagelser kring den försvunne 27-åriga mannen lämnas på telefon 114 14", skriver polisen.

Missing People inledde ett sök under onsdagsmorgonen och ytterligare ett senare på eftermiddagen.

FAKTA

Försvinnandet – detta har hänt:

■ ■ Lördag 10 januari klockan 19.10: En man ringer polisen från sin lägenhet på Tallvägen i Söderhamn och berättar att det blivit stökigt och att han vill ha hjälp med att avhysa två personer. Johan och en kvinna.

■ ■ Klockan 19.13: När polispatrullen kommer till platsen har det lugnat ner sig. För att det inte ska uppstå mer bråk och eftersom det är dåligt väder ute erbjuder poliserna att skjutsa Johan och kvinnan därifrån. De släpps av vid resecentrum för att därifrån ta taxi till Bergvik, omkring 1,5 mil väster om Söderhamn.

■ ■ Cirka 20.45: Kvinnan som var med Johan samt taxichauffören uppger att de blir avsläppta i Bergvik. Johan och kvinnan går därefter åt varsitt håll.

■ ■ Mellan 22.00-22.30: Två, av varandra oberoende, vittnen uppger att de ser Johan i centrala Söderham. Ingen av dem ska ha pratat med honom, men båda säger sig vara säkra på att det är Johan de sett. Polisen vet dock inte hur Johan tagit sig tillbaka till stan. Ingen taxi har kört honom och ingen som eventuellt gett honom skjuts har gett sig till känna.

■ ■ Söndag: Johan anmäls försvunnen. Under dagarna som följer söker både Missing People, polisen liksom anhöriga efter honom.

■ ■ Tisdag 13 januari, kväll: En väska hittas ute på isen vid småbåtshamnen i Bergvik. I den finns visserligen inga identitetshandlingar, men polisen tror att det kan vara Johans. ”Vi kan inte utesluta att den tillhört honom”, säger Mikael Hedström.

■ ■ Onsdag 14 januari, morgon: Polisen beslutar inleda en förundersökning gällande människorov då man inte kan utesluta att ett brott ligger bakom Johans försvinnande.

■ ■ Klockan 15.00: Polisen avbryter sökandet efter Johan i terräng. Läkare har gjort bedömningen att det inte längre går att hitta honom vid liv om han skulle ha varit utomhus sedan han försvann, med tanke på väderförhållandena. Utredningen fortsätter med inre spaning. Missing People fortsätter organisera sök.