Rusning efter senaste Charlie Hebdo

Pressbyrån: Hemsidan bröt ihop

1 av 3
NYHETER

Senaste Charlie Hebdo driver vidare med muslimsk fundamentalism.

En av satirteckningarna är mördade tecknaren Cabus:

Jihadister som blir arbetslösa och söker jobb som trafikpoliser.

Intresset för nya numret av Charlie Hebdo har nått oanade höjder.

Parisborna köade hela natten framför tidningskioskerna.

På ebay har några ex av tidningen lagts ut för budgivning - en av dem med en timmes budgivning kvar är uppe i 2 500 kronor.

Och i Sverige bröt Pressbyråns växel i morse ihop.

– Trycket är enormt. Folk vill köpa Charlie, oavsett vilket språk, bara för att stödja, säger Fredrik Klein på Pressbyrån.

I fredags, två dagar efter attacken som dödade tolv medarbetare, flyttade den återstående redaktionen för satirtidningen Charlie Hebdo in i tidningen Libérations lokaler.

Där har man arbetat febrilt med det som de senaste dagarna kallats för "de överlevandes nummer".

Tre miljoner ex sålde slut

I går presenterades förstasidan på en presskonferens med utgivaren samt tecknaren Luz som i onsdags förra veckan försov sig och därmed överlevde attacken.

Och idag fick fransmännen se resten.

Bland de många satirteckningarna finns flera som redan var tecknade av några av de mördade medarbetarna. I det eftertraktade numret Aftonbladet läst finns satir mot de sedvanliga politikerna, några kängor åt hyckleriet med miljonmarschen men mest mot den muslimska fundamentalismen:

• En muslimsk man säger "Man ska låta Charlie Hebdo-folket vara". En annan svarar "Ja, annars riskerar man att de blir martyrer och i paradiset kan de jävlarna stjäla våra jungfrur".

• En teckning som visar en man som blir spetsad av en penna har fått texten "Våra pennor kommer alltid att vara vassare än era ballar".

• Två bilder på Charlies tecknare respektive på beväpnade terrorister beskrivs så här: "Tecknare på Charlie Hebdo - 25 års arbete. Terrorist - 25 sekunders arbete".

De tre miljoner franska ex av satirtidningen som tryckts upp tog i dag slut på några minuter. Och även i Sverige har intresset varit enormt.

Pressbyrån som i flera dagar förhandlat med den franska publicisten hoppas fortfarande på snar leverans men beklagade i morse bristen på besked.

– Vi kommer att sälja Charlie så fort den kommer. Men det återstår att se när det blir, hur många vi får och på vilka språk, säger Fredrik Klein på Pressbyråns ansvariga avdelning.

Säljs på nätet i Sverige

Charlie Hebdo kommer att säljas via Pressbyråns webbshop och lägga ut information om läget på hemsidan.

– Vi har märkt en mycket större trafik på hemsidan i dag, så stor att vi i morse fick överbelastning och det beror direkt på intresset för Charlie, säger Fredrik Klein som understryker att en liknande situation aldrig inträffat i den svenska tidskriftsvärlden.

– Informationen vi fått är att det kommer att gå 300 000 på export, men vi hoppas på extraupplaga.

Under dagen meddelade publicisten bakom satirtidningen att tremiljonersupplagan utökas till fem miljoner.

Priset på Charlie i Sverige är ännu oklart men alla inkomster kommer, enligt Pressbyrån, att gå till Reportrar utan gränser.

– Vårt företag är i mångt och mycket byggt på yttrandefrihet. Detta viktigt för oss också, säger Fredrik Klein.

ARTIKELN HANDLAR OM