Löfven: SD gör allt för att skapa kaos

1 av 4
NYHETER

Stefan Löfven och Sverigedemokraternas vikarierande partiledare anklagade varandra för att skapa kaos.

Mattias Karlsson (SD) meddelade att hans parti kräver en misstroendeförklaring mot statsministern.

– Kaos är själva livsluften för SD, säger Stefan Löfven.

I samband med dagens partiledardebatt gjorde SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson debut. Han meddelade omgående att hans parti kommer att kräva en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Det hela blev aktuellt efter att regeringen och Alliansen slöt decemberöverenskommelsen i mellandagarna.

– Jag tycker Stefan Löfven verkar vara en trevlig person. Men det är inte det ledarskap som Sverige behöver för att klara de utmaningar som Sverige står inför, säger han.

"Gör allt för att skapa kaos"

Tidigare har Alliansledarna gjort klart att man inte kommer att stödja något sådant krav.

Löfven tog omgående repolik på Mattias Karlsson. Han lyfte fram att SD i höstas röstade emot sina egna politiska förslag - för att skapa kaos.

– Först åker man land och rike runt på valturné och säger vad de vill, sedan röstar man emot sina egna förslag av ett enda skäl, att se till att regeringen faller. Sedan säger man till parlamentet att om man inte gör som vi vill, fäller man alla regeringar och skapar kaos.

Enligt Löfven påminner SD nu allt mer om ett tidigare riksdagsparti.

– Jag har noterat att Ian Wachmeister är rådgivare åt SD. Ni blir allt mer lika Ny Demokrati.

"Löfven som står för kaoset"

Men Mattias Karlsson menade i stället att det är regeringen och Löfven som står för kaoset.

– Han för en politik som mot bättre vetande kommer att leda Sverige på en väg som redan lett till ökad segregation och motsättningar, sämre resultat i skolan. Det var den här politiken som SD försökte stoppa.

Lämnade in skriftligt misstroende

Senare under dagen lämnades Sverigedemokraternas misstroendeförklaring in även skriftligen.

Dokumentet hade undertecknats av en majoritet av partiets ledamöter, 40 stycken, vilket är tillräckligt för att en omröstning ska bli av. Den väntas ske på tisdag nästa vecka.

Men Löfven lär inte behöva oroa sig. För att riksdagen ska förklara misstroende mot honom krävs att 175 ledamöter röstar för förslaget. Något som inte lär ske då Alliansen deklarerat att man kommer att lägga ned sina röster.

ARTIKELN HANDLAR OM