Larm om giftig läcka på ISS

1 av 6
NYHETER

På onsdagen larmades rymdstationen ISS om att en eventuell ammoniakläcka uppstått ombord.

Tre astronauter fick evakueras från den amerikanska till den ryska enheten av rymdstationen.

– Vi förbereder oss på det värsta, säger Bob Jacobs, talesperson för NASA.

En larm om en potentiellt giftig läcka tvingade flera medarbetare vid den amerikanske enheten på rymdstationen ISS att evakueras.

Nyhetsbyrån Interfax rapporterade, men hänvisning till myndighetskällor, att det rörde sig om en ammoniakläcka från rymdstationens kylsystem.

Men NASA vill inte bekräfta att det rör sig om en läcka och menar att larmet, som inkom vid 10-tiden på onsdagen, kan ha berott på ett datafel.

– ISS flygledare är inte säkra på om larmet utlöstes av en trycktopp, en felaktig sensor eller ett problem i en av datorernas relälådor, skriver NASA.

Enheten isolerades och medarbetarna kunde föras i säkerhet - i den ryska enheten av rymdstationen.

"USA:s enhet av ISS har isolerats, och besättningen är samlad i säkerhet i den ryska enheten", skrev Rysslands rymdmyndighet Roscosmos i en kommuniké kort efter larmet.

"Förbereder oss på det värsta"

NASA har ännu inte kunnat bekräfta att det rörde sig om ett falsklarm men uppger att besättningen jobbar med att isolera en ”möjlig riskzon”.

"Besättningen är i säkerhet. Ingen ammoniakläcka bekräftad", skriver Nasa på Twitter.

Myndigheten uppger att besättningen upptäckte ett ökat tryck i vattensystemet och senare ett ökat tryck i kabinen, som i sin tur skulle kunna bero på en ammoniakläcka.

– Vi förbereder oss på det värsta och isolerar besättningen i den ryska enheten medan medarbetarna utvärderar situationen, säger Bob Jacobs, talesperson för NASA, enligt AP.

Den amerikanska styrcentralen i Houston arbetar nu med att vidta ytterligare åtgärder, skriver rt.com.

"Besättningen är i säkerhet"

Besättningen på ISS består av tre ryssar, två amerikaner och en italienare.

Det finns inga planer på att evakuera medarbetarna från den ryska delen av rymdstationen, uppger chefen för Roscosmos, Oleg Ostapenko.

– Vi har analyserat situationen. Besättningen är i säkerhet.

De ska inte heller behöva evakueras till rymdfarkosten Soyuz, som är dockad till ISS.

Rymdstationen utsattes för en liknande läcka 2013. Astronauten Chris Hadfield befann sig ombord och twittrade om händelsen:

”Det är en allvarlig situation, men mellan manskapet ombord och experterna på marken så verkar läget ha stabiliserats. I morgon vet vi säkert”, skrev Hadfield.

Besättningen klarade sig då utan skador.

ARTIKELN HANDLAR OM