Första drabbningen mellan Löfven och Kinberg Batra

1 av 8 | Foto: Lotte Fernvall
Stefan Löfven på väg till talarstolen.
NYHETER

Statsminister Stefan Löfven har fått en ny huvudmotståndare.

Men efter dagens debatt menade han att Anna Kinberg Batra fortsätter på Fredrik Reinfeldts linje.

– Moderaterna ligger kvar med sin fortsatta skattesänkarpolitik, säger Löfven.

När de åtta partiledarna i dag drabbade samman i riksdagen var det premiär för två av dem. En var Mattias Karlsson, som vikarierar för sjukskrivna SD-ledaren Jimmie Åkesson. Den andra Anna Kinberg Batra som valdes till ny M-ledare i lördags.

Hennes närvaro innebär att Stefan Löfven (S) nu har fått en ny huvudmotståndare an ta sig an i debatterna. De båda gick en tuff match redan i morse, när Kinberg Batra direkt tog replik på statsministern. Hon ställde frågan om regeringen egentligen har genomfört en enda reform sedan den tillträdde i oktober.

”S saknar jobbpolitik”

Efter debatten var hon nöjd.

– Det slutade på ett lika viktigt ställe som där det började, nämligen med bristen på socialdemokratiska förslag på fler nya jobb. Jag frågade honom tre eller fyra gånger vad han har för förslag för att få fram fler nya jobb och jag fick inget svar. Det tycker jag tydliggör alternativen i svensk politik just nu.

Löfven svarade med att säga att det varit en unik situation i riksdagen under hösten, efter SD:s hot om att fälla varje regering som fortsätter dagens invandringspolitik, vilket innebär att det är först nu efter decemberöverenskommelsen som arbetet kan komma i gång på allvar.

Stefan Löfven siktade i stället in sig på de skattesänkningar som det beslutades om på den förra Moderatstämman.

– De har beslutat om skattesänkningar upp till 60 miljarder kronor, är det vad som nu ska tas vidare? Ja, verkar svaret vara, sa han efteråt.

”Samma skattesänkarpolitik”

Han menade att han inte uppfattade några direkta skillnader när han nu mötte Kinberg Batra i stället för företrädaren Fredrik Reinfeldt.

– Det är en ny ledare att möta, men det är samma politik. Det är två olika personer men det är samma politik som ska diskuteras, säger Löfven.

Båda två var tydliga med att försvara decemberöverenskommelsen, som fått hård kritik, bland annat inom Moderaterna.

– Det är viktigt att se att det vi gjort är att bringa ordning så att regeringen också i minoritet, vilket är vanligt i Sverige, kan styra och få igenom sin ekonomiska politik, säger Löfven.

ARTIKELN HANDLAR OM