Flygplanskroppen har hittats

1 av 9
NYHETER

Flygplanskroppen efter det störtade Air Asia-planet har hittats på havsbotten.

Nu hoppas myndigheter kunna föra hem fler av de saknade kropparna.

– Förhoppningsvis leder detta till någon form av avslut för de sörjande familjerna, skriver Singapores försvarsminister Ng Eng Hen på Facebook.

Ingen av de 162 ombord på Air Asia-planet överlevde kraschen i Javasjön den 28 december. Över 100 saknas fortfarande.

Enligt indonesiska myndigheter kan planet ha exploderat innan det slog ned i vattnet. I övrigt återstår många obesvarade frågor om vad som hände innan kraschen. De två delarna från flygplanets svarta låda har bärgats från havsbotten och skickats till Jakarta för analys. Informationen från de två delarna har laddats ned, men ska nu analyseras. Hur lång tid dataanalysen kan ta är oklart, alltifrån någon dag till flera veckor.

Bara 50 kroppar har återfunnits

Trots att sökinsatsen pågått i flera veckor har bara 50 kroppar påträffats i Javasjön. Men på onsdagen tändes ett hopp för de anhöriga. Myndigheter kunde på onsdagskvälen, svensk tid, bekräfta att man hittat flygplanskroppen - där ett flertal av kropparna tros finnas.

Flygplanskroppen lokaliserades, tillsammans med flygplanets högra vinge, av ett singaporianskt militärfartyg. Dykare kommer att inleda arbetet med att bärga flygplanskroppen under torsdagen, skriver Air Asia på Facebook.

Singapores försvarsminister Ng Eng Hen postade undervattensbilder på flygplanskrppen på sin Facebook-sida redan under onsdagsmorgonen. Enligt honom visar bilderna "en del av vingen och ord på flygplanskroppen".

”Leder förhoppningsvis till ett avslut”

I inlägget ger han en hälsning till de anhöriga som fortfarande väntar på att deras nära och kära ska hittas.

– Det här är en tragisk händelse som kostat många liv. Förhoppningsvis leder detta, att vi hittat flygplanskroppen, till någon form av avslut för de sörjande familjerna, skriver Ng Eng Hen.

Han passar också på att tacka de som jobbat med att söka efter och bärga vrakdelarna.

– Jag vill tacka alla som har gett allt i det här arbetet för att återfinna de svarta lådorna och flygplanskroppen. Ett särskilt tack till besättningen på MV Swift Rescue, ni gav aldrig upp - bra jobbat.

ARTIKELN HANDLAR OM