Lena Mellin: Fokusera mer på konflikterna

NYHETER

Första tv-debatten mellan Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra är över.

– Ganska lam. Kombattanterna borde ha utvecklat konflikterna mellan dem mer, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Vad saknade du?

– De borde ha fokuserat mer på skillnaderna, till exempel hela synen på arbetsmarknaden där Socialdemokraterna och Moderaterna faktiskt skiljer sig mycket åt.

Hur klarade de debatten?

– Anna Kinberg Batra var förberedd. Hon hade tänkt igenom vad hon ville säga, framför allt i dagens debatt i riksdagen. Vad det gäller Stefan Lövfen är förberedelse inte precis det man tänker på när man hör honom. Det förefaller vara mer på studs.

Vad det något som stack ut?

– Nej. Båda två verkade framstå som väldigt ansvarstagande statsministerkandidater.

När kommer det hetta till?

– Jag tycker hettan var ganska stor även om det här var en kort duell. Men i matchen om vem som ska bli Sveriges statsministerkandidat efter 2018 så kommer det trappas upp ganska rejält. I riksdagsdebatten tidigare i dag var det väldigt tydligt att Alliansen verkligen är hungriga på att återkomma till 2018.

Blev det någon klarhet i hur decemberöverenskommelsen kommer kunna hållas?

– Nej det blev det inte. Jag tror att alla partier än så länge gillar den oklarheten som råder. Den dag då något parti vill bringa klarhet i decemberöverenskommelsen kommer den sannolikt att spricka. Någon gång innan 2022, dit den sträcker sig, kommer den inträffa.

Gav den här duellen väljarna något?

– Nej, det tror jag faktiskt inte.

ARTIKELN HANDLAR OM