Hinnfors: En kamp börjar segla upp

1 av 2
NYHETER

De första debatterna mellan statsminister Stefan Löfven och Moderaternas nya ledare Anna Kinberg Batra är över.

Men till största delen utan överraskningar:

– En kamp börjar segla upp, vad kommer decemberöverenskommelsen tillåta, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, säger att både Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven var rappa i debatterna. Men att det inte kom några riktigt tydliga svar från någon sida. Något han tror beror på att tiden efter valet präglats av oro och budgetkaos.

Han tar också upp att det därför ännu är svårt att se var den stora skiljelinjen mellan M och S kommer att stå.

– Löfven får kämpa för att få ut Anna Kinberg Batra i jobbfrågan och hon pratar mycket om att det krävs nya svar men vad som bör göras i stället för regeringens förslag nämns inte, säger Jonas Hinnfors.

– Det är uppenbart att de två stora politiska alternativen inte är riktigt klara med var den stora skiljelinjen kommer att gå, det är ännu lite prövande.

Han säger att det inte är konstigt heller med tanke på att Anna Kinberg Batra är alldeles nyligen utsedd till partiledare och eftersom regeringen fått käppar i hjulen efter att deras budget röstades ner.

Hinnfors säger också att betydelsen av decemberöverenskommelsen är ”en kamp som seglat upp”.

– Vad kommer det gå att bygga in i budgetar. Där kommer det finnas en fortsatt diskussion om vad överenskommelsen tillåter, säger han.

Han säger också att det under debatten i SVT var överraskande att det hettar till i realtivt ovanliga ämnen – där partierna i stort verkar ganska eniga.

– Man skiljer sig på en liten detalj när det hettar till om betygen, något som av vissa kanske kan uppfattas som en perifer fråga i det stora hela, säger Jonas Hinnfors.

– Men friskolor eller vinster i välfärden nämndes inte alls.

Jonas Hinnfors säger också att en stor fråga som ännu inte fått något svar är hur framtiden för Alliansen kommer att se ut:

– Det kommer vara intressant att se om de klarar att fortsätta vara ett enat projekt, där kan dynamiken komma att ändras. Men det fick vi inga svar på i dagens debatter, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM