Satellitbilder avslöjar Boko Harams slakt

1 av 4
NYHETER

Satellitbilder visar att en hel stad "nästan raderats från kartan" av Boko Haram under massakern i området kring Baga i Nigeria, hävdar Amnesty.

Hundratals har dödats och överlevande vittnar om fasansfulla scener.

– De dödade mängder av människor. Jag såg runt 100 döda i Baga. Jag flydde ut i bushen. Medan vi sprang sköt de och dödade, säger en man i 50-årsåldern.

En annan överlevare berättar för Amnesty International att angriparna sköt urskillningslöst, även mot små barn, till och med mot en kvinna som höll på att föda.

– Halva babyn hade kommit ut, i det tillståndet dog hon, säger ögonvittnet.

"Kroppar överallt"

Organisationen uppgav till en början att attackerna i nordöstra Nigeria kan ha krävt uppemot 2 000 dödsoffer. Militären sade under veckan att 150 människor dödats, men enligt Amnesty rör det sig åtminstone om "hundratals".

Attackerna inleddes redan den 3 januari och tros ha riktat sig mot medlemmar ur de medborgargarden som stöder den nigerianska militären i kampen mot terrorgruppen.

Men eftersom Boko Haram fortfarande har kontroll över området har få uppgifter om massakern kommit fram. Organisationen Läkare utan gränser meddelade i veckan att de inte kan ta sig dit, eftersom det helt enkelt är för farligt.

"Mest förödande hittills"

Satellitbilder visar att grannstaden Doron Baga "nästan helt raderats från kartan inom loppet av fyra dagar", hävdar Amnesty.

– Dessa bilder visar en förstörelse av katastrofala proportioner, säger Daniel Eyre, organisationens Nigeriaexpert.

Lokala myndigheter uppger att minst 16 byar bränts ner till grunden och att 20 000 människor flytt undan striderna, rapporterar AFP.

– Av alla de attacker från Boko Haram som Amnesty International utrett är denna den största och mest förödande hittills. Det är en planerad attack mot civila, vars hem, vårdmottagningar och skolor nu har bränts ner till ruiner, säger Daniel Eyre.

Tiger inför valet

Samtidigt som världens avsky mot terrordåden växer har president Goodluck Jonathan ännu inte kommenterat attacken, trots att snart två veckor gått sedan den inleddes. En orsak tros vara det stundande president- och parlamentsvalet, som trots oroligheterna ska hållas den 14 februari.

På onsdagen meddelade militären att man avstyrt en attack mot staden Biu, där invånare säger till CNN att minst 40 medlemmar av Boko Haram dödats i strider med militären.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM