Björnen Idun har fått en unge

NYHETER

Här föder björnen Idun sin andra kull med björnungar - live.

Vid åttatiden i morse anlände den första lilla krabaten i idet på Järvzoo i Hälsingland.

– Nu ser de mest ut som små nakna hamstrar, säger Jens Larsson, Järvzoo:s vd.

Brunbjörnen Idun har blivit internetkändis. Över 100 000 har följt björnhonans tid i idet på helahälsingland.se.

Och på torsdagsmorgonen kunde tittarna bevittna ett litet mirakel. Den första av förhoppningsvis flera ungar föddes vid åtta-tiden. Några timmar senare syntes tre små ungar kravla runt på mamma Iduns mage.

"Mår väldigt bra"

Och allt verkar ha gått vägen.

– Vad vi kan se så mår hon väldigt bra. I morse när jag kom in till jobbet såg jag hur hon slickade sig på magen och då började jag ana att något var på gång, säger Jens Larsson.

En björnhona föder normalt två till fyra ungar per kull - och nu håller alla tummarna för att lillkrabaten ska få en hel hög med syskon.

– Det kan ju dröja lite innan de andra kommer fram. Vad jag förstår kan det ta flera veckor innan alla är ute, säger Jens Larsson.

Zoopersonalen hoppades, men var aldrig riktigt säkra på om Idun var dräktig när hon gick i ide i december. Under hösten placerades hon tillsammans med en björnhanne i hopp om att det skulle ske en betäckning.

"Som nakna hamstrar"

Och även om ungarna tas emot med öppna armar av personalen är de knappast någon vacker syn.

– De är inte som de där ulliga gulliga björnungarna som man föreställer sig. Nu ser de mest ut som små nakna hamstrar, säger Jens Larsson.

Enligt bondepraktikan lämnar björnarna idet den 14 april. Då väger ungarna flera kilo och har skaffat sig päls.

– Frågan är om de kommer att kunna hålla sig still hela tiden. Jag gissar att de kommer att härja runt en del där inne, säger Jens Larsson.

Ska placeras ut på djurpark

Ungarna kommer att få stanna med mamma Idun under sommaren och hösten. I december, när Idun går i ide igen, ska ungarna placeras ut på en passande djurpark. I allra värsta fall måste de avlivas.

– Tyvärr har vi ett överskott på björnar. Vi kommer att kontakta en björnkoordinator för att hitta en plats åt dem.

Jens Larsson är överväldigad över responsen på livesändningen.

– Det är en otroligt rolig grej. Det är första gången vi kan visa våra besökare vad som egentligen händer i ett björnide.

Och Idun har överraskat både honom och resten av personalen.

– Att en björn ligger stilla och sover i fem månader stämmer ju uppenbarligen inte. Idun har legat i alla möjliga ställningar, på rygg med alla benen i vädret, på mage och i fosterställning. Ibland går hon upp och puffar upp halmen litegrann. Ungefär som vi gör när vi puffar till kudden.

ARTIKELN HANDLAR OM