Schweiz släpper valutan fri

Finanskaos efter beslutet

NYHETER

Kaos uppstod på finansmarknaderna sedan schweiziska centralbanken oväntat släppte valutan fri.

Börsuppgångar utraderades och valutorna åkte jojo.

Den schweiziska valutan rusade initialt med 30 procent och de europeiska börserna föll i allmänhet och den schweiziska i synnerhet sedan landets centralbank hävt en tre år gammal valutakoppling till euron som innebar att hålla kursen på minst 1:20 schweizerfranc per euro. Samtidigt sänkte centralbanken styrräntan till minus 0,75 procent.

”Lite överraskande”

Börsen i Zürish föll till en början med över sex procent och Stockholmsbörsen som inlett med rejält stigande kurser låg helt plötsligt vid lunchtid på minus en halv procent.

Mot strömmen går ABB, som stiger fem procent.

– Det som har hänt är ju att Schweiz har släppt sin valutakoppling, lite överraskande. Man hade ju ett golv tidigare, nu tar man bort det golvet och då drar valutan iväg. Det är oerhört turbulent i valutahandeln, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

Försvagas mot dollarn

ABB-aktien på Stockholmsbörsen gynnas av den starkare shweizerfrancen.

– De handlas primärt i Zürich och då blir det valutaomräkningseffekt och de utgår från schweizerfrancen när de delar ut.

Euron tappade en krona mot schweizerfrancen, eller närmare 30 procent. Samtidigt försvagades kronan mot dollarn som nu kostar 8:14. Euron rörde sig mindre mot kronan och kostar nu 9:50.

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM