Locket på om mystiskt försvunne Johan

Enhet för grova brott har tagit över utredningen om försvunne Johan, 27

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Johan, 27.
NYHETER

GÄVLE. Polisens rotel för grova brott har tagit över utredningen om 27-årige Johans försvinnande. Något som tyder på att misstankarna om brott stärkts.                                

Polisen är dock väldigt förtegna om vad man vet.

Som Aftonbladet kunde berätta i går så har Johans lägenhet i Bergvik spärrats av.

Polistekniker i skyddsoveraller undersökte i går lägenheten minutiöst.

I dag har utredare fått information om den tekniska undersökningen.

Lägger locket på

På en direkt fråga till förundersökningsledaren Ola Wikberg vid Gävleborgspolisen om det gjorts några intressanta fynd svarar han:

– Inga kommentarer. För övrigt kan det ta lång tid att analysera resultat från en teknisk undersökning. Något som i så fall blir offentligt först när utredningen är klar.

Att roteln för grova brott tagit över förundersökningen borde väl tyda på att ni har funnit något?

– Jag kan inte kommentera det. Vi gör olika förundersökningsåtgärder och håller förhör, det är allt jag kan säga. Förundersökning om människorov inleddes efter misstankar om att han utsatts för ett brott.

Ett mysterium

Johan är spårlöst försvunnen sedan i lördags kväll. Tillsammans med en kvinnlig vän tog han taxi från Resecentrum i Söderhamn hem till Bergvik. Där skiljdes paret åt. Sedan dess är Johan borta.

Vad som hände Johan efter taxifärden hem är ett mysterium.

Två vittnen uppger att de har sett Johan i centrala Söderhamn senare – vid 22-tiden. Vittnesuppgifterna förbryllar polisen.

– Det är trovärdiga vittnen som känner Johan. Men de pratade inte med varann så det kan ha varit någon som liknat honom, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Missing people har idag fortsatt sitt sökande efter Johan i Bergvik.

FAKTA

Försvinnandet – detta har hänt:

  Lördag 10 januari klockan 19.10: En man ringer polisen från sin lägenhet på Tallvägen i Söderhamn och berättar att det blivit stökigt och att han vill ha hjälp med att avhysa två personer. Johan och en kvinna.

  Klockan 19.13: När polispatrullen kommer till platsen har det lugnat ner sig. För att det inte ska uppstå mer bråk och eftersom det är dåligt väder ute erbjuder poliserna att skjutsa Johan och kvinnan därifrån. De släpps av vid resecentrum för att därifrån ta taxi till Bergvik, omkring 1,5 mil väster om Söderhamn.

  Cirka 20.45: Kvinnan som var med Johan samt taxichauffören uppger att de blir avsläppta i Bergvik. Johan och kvinnan går därefter åt varsitt håll.

  Mellan 22.00-22.30: Två, av varandra oberoende, vittnen uppger att de ser Johan i centrala Söderham. Ingen av dem ska ha pratat med honom, men båda säger sig vara säkra på att det är Johan de sett. Polisen vet dock inte hur Johan tagit sig tillbaka till stan. Ingen taxi har kört honom och ingen som eventuellt gett honom skjuts har gett sig till känna.

  Söndag: Johan anmäls försvunnen. Under dagarna som följer söker både Missing People, polisen liksom anhöriga efter honom.

  Tisdag 13 januari, kväll: En väska hittas ute på isen vid småbåtshamnen i Bergvik. I den finns visserligen inga identitetshandlingar, men polisen tror att det kan vara Johans. ”Vi kan inte utesluta att den tillhört honom”, säger Mikael Hedström.

  Onsdag 14 januari, morgon: Polisen beslutar inleda en förundersökning gällande människorov då man inte kan utesluta att ett brott ligger bakom Johans försvinnande.

  Klockan 15.00: Polisen avbryter sökandet efter Johan i terräng. Läkare har gjort bedömningen att det inte längre går att hitta honom vid liv om han skulle ha varit utomhus sedan han försvann, med tanke på väderförhållandena. Utredningen fortsätter med inre spaning. Missing People fortsätter organisera sök.

ARTIKELN HANDLAR OM