Hjälparbetare dog: svenska kollegan skickas hem

Foto: Ola Axman
Arlanda.
NYHETER

En svensk hjälparbetare har skickats hem till Sverige efter att dennes kollega dog i ebola i Sierra Leone.

Personen har genomgått en medicinsk undersökning på ett sjukhus i Stockholm men visar än så länge inga tecken på smitta, uppger Socialstyrelsen.

Det var i tisdags som medarbetaren vid Röda Korset dog. Han var hemmahörande i Sierra Leone och arbetade på ett behandlingscenter i staden Kenema i östra Sierra Leone. Det är fortfarande oklart hur mannen smittades.

Har varit på medicinsk kontroll

29 personer uppges ha varit i kontakt med mannen innan han avled.

En av dem var en svensk hjälparbetare. Svensken har nu förts till Stockholm för att genomgå medicinska tester.

– Den anställde kom hem i dag och har varit på medicinsk kontroll, säger Erik Halkjaer, pressekreterare på Röda Korset i Sverige.

Han betonar att undersökningen är en rutinåtgärd och att hjälparbetaren ännu inte uppvisat några symptom.

– Den anställde har ingen feber, ingen ledvärk och inte heller några andra symptom som kan kopplas till ebolasmitta. Vi har varit i kontakt med personen och denne är vid gott mod, säger Erik Halkjaer.

Åkte hem i vanligt flygplan

Hjälparbetaren flögs hem i ett vanligt flygplan, då man inte bedömde att det fanns någon smittorisk. Enligt Socialstyrelsen är svensken fullt frisk.

– Det här är en rutin som arbetsgivare för hjälparbetare följer. Så fort någon riskerar att eventuellt ha exponerats för smitta så skickas man hem direkt, säger Agneta Holmström, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Hjälparbetaren har fått åka hem och kommer att genomgå regelbundna tester under de kommande veckorna.

ARTIKELN HANDLAR OM