”Mjältbrand kan inte uteslutas”

Foto: John Hall
Ett kuvert med vitt pulver skickades till Transportstyrelsens kontor i Örebro.
NYHETER

Ett kuvert med vitt pulver skickades på torsdagen till Transportstyrelsens kontor i Örebro.

Polisen uppger att man har säkrat "biologiska spår".

– Det fanns en liten reaktivitet vid de biologiska testerna. Det gör att man inte kan utesluta att det är anthrax, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Larmet gick på förmiddagen.

Ett kurvert med vitt pulver upptäcktes på Transportstyrelsen i Örebro.

En ditkallad enhet från polisens nationella bombskydd i Stockholm undersökte pulvret som är lite grövre än sand och kristallaktigt.

– Vi har hittat spår av biologisk materia i pulvret. Men det kan vara precis vad som helst, säger polisens vakthavande befäl Anders Wallin till Nerikes Allehanda.

Enligt Hans Fredlund, smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro, kan man inte utesluta mjältbrand.

– Det fanns en liten reaktivitet vid de biologiska testerna. Det gör att man inte kan utesluta att det är anthrax, säger han.

Fredlund fortsätter:

– Fjorton personer har varit i kontakt med ämnet och har fått antibiotika. Om det skulle vara anthrax så blir det några veckors antibiotikabehandling. Det smittar inte från människa till människa.

Polisen rubricerar händelsen som försök till spridning av gift eller smitta.

Flera ställen har på sistone fått brev med vitt pulver: regeringskansliet i Stockholm, Kronofogden i Malmö, ett kontor vid Nordstan i Göteborg, ett bostadsbolag i Gällivare, polisen i Umeå och polisen i Helsingborg. Ingen försändelse har hittills visat sig vara farlig.

ARTIKELN HANDLAR OM