Kinberg Batra: ’Väldigt svårt att få barn’

Kinberg Batra berättar om svåraste perioden i sitt liv

1 av 3
NYHETER

Anna Kinberg Batra har nyligen klivit på toppjobbet som ­Moderaternas partiledare.

I en öppenhjärtig intervju ­berättar hon nu om den ­svåraste perioden i sitt liv.

– Jag hade väldigt svårt att få barn och det har präglat mig ­väldigt mycket, säger hon i SVT:s ”Skavlan”.

Den nytillträdda M-ledaren Anna Kinberg Batra gästar i kväll SVT:s ”Skavlan”. Intervjun glider snabbt in på en tuff period i hennes liv. Under många år kämpade hon för att bli mamma – utan att lyckas.

– Det var jättejobbigt. Det är väldigt många som har svårt att få barn. Många upptäcker också det för sent, säger hon i programmet.

Efter att programmet spelades in berättade hon mer om den tuffa perioden för Aftonbladet.

– Att försöka år efter år utan att lyckas. Till slut börjar man t­änka att man aldrig kan få barn och hur livet skulle se ut då, säger hon.

Lättare att kombinera nu

Precis före valet 2006 fick hon och maken David Batra en dotter. Det blev en vändpunkt i hennes liv.

– Det var det största. Alla tror att borgerliga politiker tycker att valet 2006 var störst. Men att få barn är ännu, ännu större än allting, säger Anna Kinberg Batra.

Hon tycker att samhället har blivit mer barnvänligt – att det numera inte är något problem att kombinera toppjobb med att vara en bra förälder.

– Man måste kunna kombinera arbete och familj oavsett vad man jobbar med. Jag tror man blir en bättre människa då, säger Anna Kinberg Batra.

”Borde börjat tidigare”

Efter 2006 har dottern kommit före allt annat – även ­politiken.

När Anna Kinberg Batra tänker tillbaka på åren innan dottern föddes ångrar hon att hon prioriterade jobbet, resor och andra världsliga ting framför att få barn.

– En lärdom är att man borde börjat mycket tidigare – och om jag kan berätta det för några fler så gör jag det gärna, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM