”Terrorceller planerar attacker i Europa”

Underrättelsekälla om IS nya sätt att slå till

1 av 2
NYHETER

Belgisk polis slog till mot en terrorcell i går och stoppade därmed ett troligt attentat.

Men runt 20 vilande terrorceller, med ett hundratal jihadister, tros finnas i Europa – redo att genomföra attacker.

En underrättelsekälla uppger att det finns ett överhängande hot mot ett par europeiska länder.

Mellan 120 och 180 jihadister tros vara redo att slå till i Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna. En underrättelsekälla uppger för CNN att terrorhotet i Europa tros omfatta 20 vilande terrorceller.

Källan uppger också att underrättelsetjänster i Europa och Mellanöstern identifierat ett överhängande hot mot Belgien och eventuellt mot Nederländerna.

Hemvändare från strider

Därför undersöker man nu, med intensitet, flera grupper av återvändare som stridit för IS i Syrien och Irak.

Bland dem de tre män som belgisk polis i går slog till mot under en anti-terroroperation. De ska ha tillhört en terrorcell och mottagit instruktioner från IS som hotat att hämnas flyganfallen mot dem i Syrien och Irak.

Männen, varav två dödades och en skadades allvarligt under insatsen, hade nyligen återvänt från strider i Syrien. De ska under en längre tid ha övervakats av den belgiska säkerhetstjänsten och tack vare avlyssning kunde de avgöra att cellen planerade att slå till mot en polisstation i Verviers.

Skickas tillbaka av IS

Eric van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, sa vid en presskonferens att en storskalig attack kan ha varit bara timmar bort vid stormningen.

Nu uppger en säkerhetskälla för CNN att IS kan ha börjat operera på det här nya sättet.

Under de senaste veckorna ska man ha fått indikationer på att terrorgruppen har börjat skicka tillbaka jihadister i Syrien och Irak till deras hemländer – för att de där ska genomföra attacker, rapporterar CNN.

Om IS har börjat agera på det här sättet är det en tydlig förändring, menar en tjänsteman som jobbar med anti-terrorism i Belgien. Innan flyganfallen mot terrorgruppen ska det i stort sett inte ha funnits någon indikation på att IS planerade attacker i Väst.

Enligt CNN:s uppgifter har fler än 3 000 européer åkt till Syrien för att strida under de senaste åren. Omkring 500 tros ha återvänt till Europa.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM