Västra Norge begravt under snö

1 av 3 | Foto: NTB
Myrkdalen i Voss kommun i västra Norge har fått fyra meter snö.
NYHETER

Enorma snömängder har fallit över västra Norge under de senaste dagarna.

Nu har civilförsvaret kallats in för att röja undan tiotusentals ton snö från tak som riskerar att kollapsa.

Snöfallet började tidigare i veckan och har lett till stora problem för invånarna längs den norska västkusten. Hårdast drabbat är Voss kommun som försattes i krisberedskap på grund av all snö. Samtidigt ledde den kraftiga nederbörden till att strömförsörjningen var hotad när två tredjedelar av alla linjer till kommunen var ur bruk, skriver Avisa Hordaland.

"Snön är tung"

Sedan i tisdags arbetar civilförsvaret tillsammans med frivilliga och kommunanställda med att röja undan all snö. Flera tak riskerar att rasa in under tyngden.

– Takkonstruktionerna har nått bristningsgränsen i förhållande till vad de är dimensionerade för att tåla. Det har kommit betydliga mängder snö och snön är tung, säger Eivind Hovden, operationsledare på civilförsvaret i Hordaland, till NRK.

Krisläget över

Han uppger att ett enskilt tak kan tyngas ner av tusentals ton snö.

– Våra beräkningar visar att det är 400 kilo snö per kvadratmeter. Det är som att vi skulle placera 1 000 bilar på det här taket, säger Hovden och syftar på en kommunal byggnad i Oppheim som riskerade att rasa in tidigare i veckan.

Under fredagen meddelade kommunen att situationen åter är under kontroll men mycket snö återstår fortfarande att röja bort.

– Vi har fortsättningsvis beredskap men det är inte längre någon kris, säger Hans Erik Ringkjøb på Voss kommun till Avisa Hordaland.

ARTIKELN HANDLAR OM