Inget motiv till styckmordet

1 av 8 | Foto: POLISEN
Albin Aspgren vid gripandet.
NYHETER

GÄVLE. Åklagarna yrkar på mord - försvararen menar att hans klient inte kunde kontrollera sina handlingar.

Men en sak var de överens om när styckmordrättegången avslutades i dag:

Det finns inget normalt motiv till varför den 28-årige konststudenten dödade den 24-åriga småbarnsmamman.

Chefsåklagare Ulf Back menade i sin slutplädering i Gävle tingsrätt på fredagen att 28-åringen uppsåtligen strypt kvinnan och att han ska dömas för mord.

– Finner rätten detta styrkt kan inget annat än livstids fängelse komma i fråga, sa åklagarkollegan Sebastian Flodström.

Åklagarsidan motsätter sig dock inte en rättspsykiatrisk undersökning av den 28-årige konststudenten som dödade och styckade den 24-åriga småbarnsmamman.

”Var i katakoniskt tillstånd”

28-åringens försvarare, advokat Carl Lindström, ansåg att hans klient vid tillfället befunnit sig i ett katatoniskt tillstånd och därmed inte kunnat kontrollera sina handlingar.

Advokaten överlät rubriceringsfrågan till rätten men förordade en rättspsykiatrisk undersökning av 28-åringen.

Slutpläderingarna hölls under den sjunde rättegångsdagen i detta besynnerliga och otäcka brottsfall.

28-åringen satt och skakade i sin stol bredvid sin försvarare.

Ingenting i utredningen pekar på att 28-åringen och hans väninna varit osams. De hade enligt den åtalade lagt sig bredvid varandra i hans säng. Efter att ha kelat lite ska de ha bestämt sig för att sova.

– 28-åringen har plötsligt strypt henne med sin ena arm. Enligt rättsläkarna har han hållit greppet upp emot tio minuter efter att hon blivit medvetslös. Han säger att han tappat kontrollen och att armen låst sig. Något han inte nämnde i första förhöret. Vi anser att det är en efterhandskonstruktion, sa chefsåklagare Ulf Back.

Framhöll våldstankar

Åklagaren framhöll även de våldstankar som 28-åringen burit på länge och som även framgick av det självmordsbrev han skrivit.

En stor del av rättegångsdagarna har behandlat 28-årings intresse för våldsporr och makabra filmer med styckning som de hittade i hans datorer.

Något 28-åringen hävdat tillhört hans förflutna och inte har med dödandet att göra.

– Rättegången har varit påfrestande för alla. Och jag förstår inte varför åklagarna visat upp otäcka våldsfilmer i rätten som inte är fastslaget att det har något med fallet att göra. Detta ger ju en negativ inverkan på alla. Filmerna är gammal skåpmat i sammanhanget som min klient lagt bakom sig och rätten har nu att göra en objektiv bedömning, sa Carl Lindström.

Advokaten ansåg att 28-åringen precis som han själv berättat helt saknat uppsåt att utföra handlingen.

– Den efterföljande styckningen skedde under akut stress, menade advokaten.

Tingsrätten meddelar beslut om bland annat eventuell rättpsykiatrisk undersökning på onsdag. Till dess ska 28-åringen sitta kvar i häktet.