Säpo ökar operativt arbete efter terrorräder

1 av 12 | Foto: STEFAN JERRVÅNG
Avspärrad gata efter polisens aktion mot misstänkta terrorister i Belgien.
NYHETER

Terrorpolisen är på helspänn i en lång rad europeiska länder med tillslag, razzior och gripanden.

I Sverige orsakade en rad falsklarm omfattande polispådrag under fredagen – samtidigt som Säkerhetspolisen växlar upp:

– I ljuset av det som hänt i Frankrike och Belgien så ökar också vi vårt operativa arbete, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Under loppet av några få dygn har europeisk terrorpolis gjort en rad tillslag i jakten på misstänkta terrorister - efter terrordåden mot tidningen Charlie Hebdo i Paris, Frankrike, förra veckan.

I går kväll skakades ett helt kvarter i den vallonska staden Verviers i Belgien när polisen sprängde en terrorcell på tio personer som uppges ha planerat ett dåd mot poliser. I deras bostad hittades en stor mängd vapen samt polisuniformer.

– Vad som kunde ha blivit ett andra Paris har undvikits, sa Eric Van Der Sypt på den belgiska åklagarmyndigheten efteråt.

Flera gripanden

I morse fortsatte dramatiken när tysk terrorpolis grep två män i Berlin misstänkta för att planera ett dåd i Syrien. 250 poliser gjorde razzior mot personer med misstänkta band till Islamiska staten, IS. I Frankrike greps tolv personer i förorter till Paris som misstänks ha hjälpt förra veckans gärningsmän med logistik. Och på Dublins flygplats på Irland greps en man när han försökte ta sig in i landet med falskt pass.

Enligt AP har mannen nyligen lagts till på en europeisk spaningslista efter att ha uttryckt stöd på sociala medier för förra veckans attacker i Frankrike.

I de belgiska städerna Bryssel och Antwerpen stängde judiska skolor igen med anledning av att de kan vara "potentiella mål" för radikala islamister, enligt The Guardian, och på Stansted-flygplatsen i London greps en 18-årig kvinna på fredagseftermiddagen misstänkt för terrorbrott.

Höjd beredskap

I flera europeiska länder har beredskapen höjts, bland annat i Frankrike och Belgien.

I Sverige uppger Säkerhetspolisen att terrorhotbedömningen är oförändrad, den ligger på nivån "förhöjd" sedan 2010. Men Säpos presschef Sirpa Franzén bekräftar att myndigheten vidtagit särskilda åtgärder på senare tid:

– Ja, naturligtvis, i ljuset av det som hänt i Frankrike och Belgien så ökar vi vårt operativa arbete.

– Vi har kontakter med en rad europeiska säkerhetstjänster, vi har ständig kontakt med polisen och vi gör en rad olika analyser, vi bedömer personer som återvänder till Sverige. Det är ett ständigt pågående arbete som vi har just nu, säger Sirpa Franzén.

"Är extra försiktiga"

Samtidigt orsakar terrorräderna i Europa en större vaksamhet hos andra svenska myndigheter. Utanför tidningen Norra Hallands redaktion i Kungsbacka fick bombtekniker skjuta sönder en kartong på fredagen som visade sig innehålla gröna växter. Och På Jönköpings flygplats ledde en kvarglömd väska till polispådrag.

– Med anledning av det som händer runt om i Europa med terroristdåd så är det klart att vi är extra försiktiga. Vi tar naturligtvis det säkra före det osäkra, säger Maria Lavesson, vakthavande befäl på Jönköpingspolisen.

ARTIKELN HANDLAR OM