Cameron och Obama bildar antiterrorgrupp

1 av 4
NYHETER

USA och Storbritannien ska bilda en ny arbetsgrupp i kampen mot terrorismen.

Det avslöjade David Cameron och Barack Obama vid en gemensam presskonferens.

– Vi vet hur vi ska vinna den här kampen, säger David Cameron.

Storbritanniens premiärminister David Cameron är i Washington för ett två dagar långt besök hos USA:s president Obama.

På fredagen höll de en gemensam presskonferens i Vita huset där de bland annat berättade om planerna på en gemensam antiterrorgrupp.

– Vi kämpar mot en fanatisk ideologi som vill förvanska islam och orsaka konflikt, terror och död, sa David Cameron enligt Sky News.

Utspelet gjordes med anledning av den senaste tidens terroristattentat.

– Den senaste veckan har vi bevittnat fruktansvärda attacker i Paris, i Peshawar och i Nigeria. Vi kommer inte att vara ensamma i den här kampen. Vi vet vilka våra motståndare är och vi vet hur vi ska vinna.

Obama: Al Qaida och IS verkar i våra länder

President Barack Obama menade att terrorattentaten i Paris blev en påminnelse om att terrorgrupperna aktivt rekryterar i Europa och USA.

– Parisattackerna underströk att terrorgrupper som Al Qaida och IS aktivt försöker uppmuntra människor i våra länder att begå terrorhandlingar.

Den nya arbetsgruppen ska försöka hitta nya sätt att förebygga och bekämpa terroristerna. Gruppen kommer att rapportera tillbaka till de två regeringscheferna inom sex månader, skriver BBC.

Storbritannien har också sagt att man kommer att hjälpa Irak i kampen med Islamiska staten. Hjälpen består bland annat i ett utökat underrättelsesamarbete och matriell hjälp till den irakiska staten.

ARTIKELN HANDLAR OM