Sjöstedts vinststopp ser ut att stoppas

V-ledaren: "Vi kommer fortsätta driva detta"

Foto: BJÖRN LINDAHL
Jonas Sjöstedt.
NYHETER

Alliansen och Sverigedemokraterna deklarerar nu att de inte kommer att gå med på att stopp för vinster i välfärden vävs in i någon budget.

Därför ser vinststoppet ut att stoppas.

– Även om en del delar försenas så kommer vi fortsätta driva det framöver tills det gått igenom, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

I oktober gjorde regeringen och Vänsterpartiet upp om kraftigt begränsade vinster i välfärden. En utredning ska vara klar i mars nästa år.

SD ställer sig inte bakom

Men möjligheterna att driva igenom frågan i riksdagen ser nu små ut.

De borgerliga partierna, som i decemberöverenskommelsen lovade släppa igenom regeringens budget, anser att uppgörelsen inte går att baka in i budgeten, skriver Dagens Industri.

Moderaternas ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson säger till tidningen att man inte kommer att acceptera frågan som en del av budgetarbetet "bara för att de är överens med Vänsterpartiet om detta".

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna uppger för DI att "Om Vänsterpartiet skulle få igenom sin linje i överenskommelsen är det svårt för oss att ställa oss bakom".

"Vi kommer följa reglerna"

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet:

– Läget gör att det är klart att många förslag inte kommer att gå igenom i riksdagen, men vinstöverenskommelsen ligger fast och kommer att utredas och läggas fram förslag om, precis som planerat.

Om att Alliansen anser att förslaget inte kan läggas in i någon budget säger han:

– Förslagen är inte framme ännu, utan de håller på att förberedas. Och vi kommer självklart att följa de lagar och regler som finns om vad som kan vara i en budget och inte.

"SD som ett lotteri"

Hur ser du på chanserna att trots allt få igenom vinststoppet?

– Det är många olika delar. Vår styrka är att vi har ett förkrossande stöd bland väljarna, även bland Alliansens väljare. Om de försöker försvara riskkapitalbolagen som lyfter miljarder ur välfärden är det extremt impopulärt hos befolkningen.

Med tanke på att Alliansen uppenbarligen driver en annan linje, hur ser du på chansen att faktiskt kunna driva igenom förslagen i riksdagen?

– Jag tror möjligheterna är goda, och även om en del delar försenas så kommer vi fortsätta driva det framöver tills det gått igenom.

Om beroendet av SD i frågan säger Sjöstedt:

– Det är väldigt svårt att förutspå hur de ska agera. Det beror lite grann på dagsformen. Det varierar från dag till dag. Men även deras väljare är väldigt kritiska till att pengar som ska gå till välfärden går till privata vinster.

Ser du chans till att vända SD under tiden?

– Vi kommer inte förhandla med dem på något vis, men att förutspå hur de ska agera är svårt. Det är som ett lotteri.

ARTIKELN HANDLAR OM