Farzan vädjar till shejken - i ny rap-video

1 av 2 | Foto: Privat
Farzan Athari med modellkollegan Carmen Electra.
NYHETER

30-årige toppmodellen Farzan Athari dömdes till tio års fängelse för narkotikabrott.

Nu ber han myndigheterna i Dubai om nåd – i en nyskriven rap-låt.

– Han vill inte oroa oss och berättar inte allt. Men vi vet hur tufft han har det, säger pappan Abdoll Hossein Athari.

Den 30-årige toppmodellen Farzan Athari dömdes för narkotikabrott i Dubai i maj 2013. Han påträffades utanför lyxhotellet Armani i Dubai med 21 gram kokain på sig. Domarna ville döma honom till döden, och sedan livstid, innan straffet sänktes till tio års fängelse.

Enligt rätten hade Farzan för avsikt att sälja drogerna vidare, något han förnekar. Han hävdar att han blivit utsatt för en brottsprovokation, att drogerna inte var hans och att han blivit lurad av en vän.

Spelade in låten på mobiltelefon

Och nu skickar Farzan en egen vädjan till myndigheterna, i form av en musikvideo.

Förhoppningen är att myndigheterna i Förenade Arabemiraten ska lyssna på låten, ta upp hans fall på nytt – och benåda honom.

I musikvideon rappar Athari om kvällen då han greps. Han påstår att han är oskyldig och att han aldrig använt droger. Han beskriver hur han älskar Dubai och att han kom till staden för att arbeta hårt, men att han hamnade i fel vänskapskretsar.

Athari riktar en särskild hälsning till Dubais shejk, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, om att låta honom gå fri.

"I need your forgiveness, I'm asking for your kindness. I'm asking you, your highness", sjunger han.

Det var med hjälp av en fängelsevakt som Athari kunde spela in raplåten på en mobiltelefon. Ljudfilen skickas vidare till hans vänner i Sverige, som producerade och la upp musikvideon på Youtube. På två månader hade den fått över 40 000 lyssningar.

"Jag ville ta hans hand"

Hans pappa, Abdoll Hossein Athari, hoppas att filmen ska få myndigheterna att överväga ett lägre fängelsestraff.

– Vår son är oskyldig men har blivit ifråntagen sina mänskliga rättigheter. Det finns fångar i samma fängelse som blivit gripna med flera kilo kokain vid gränsen. Men de kommer undan med sex eller sju år i fängelse. Jag kan inte förstå varför de straffar Farzan så hårt, säger Abdoll Hossein Athari.

Varje söndag erbjuds de några minuter i telefon med sin son. Han mår inte bra, enligt Abdoll.

– Han säger att han försöker läsa tidningar och träna. Men det är svårt. Han har inga böcker och han får inte tillräckligt med mat.

Fängelset tillåter besök en gång i veckan. Besöken är en halvtimme långa och bevakas av vakter. Föräldrarna skickar 4000-5000 kronor i månaden för att bekosta mat, telefonkort och kläder.

"Ville ta hans hand"

Abdolls fru Vida Nadali besökte Farzan senast i juli.

– Han var så smal. Han är bara 30 år men hans hår var grått. Jag ville ta hans hand för att ge honom lite hopp men det var en stor glasruta mellan oss. Han säger att han mår bra. Men en mamma vet när något är fel.

Föräldrarna har mycket lite insyn i sonens tillvaro i fängelset men beskriver hur gängrivalitet och hot präglar vardagen.

– Man hör historier hela tiden. Det är ett tufft liv och vi vet att han blir hotad. Man måste tillhöra något av gängen om man ska vara säker. Han vill inte oroa oss och berättar inte allt. Men vi vet hur tufft han har det, säger Abdoll Hossein Athari.

ARTIKELN HANDLAR OM