”Hon skrattade ofta när vi möttes”

1 av 7
NYHETER

TREHÖRNINGSJÖ. Familjen splittrades under flykten från Afghanistan - och kvinnan och barnen hamnade på det svenska asylboendet.

Efter bara en vecka omkom de vid en järnvägsövergång.

I natt fick pappan beskedet om att hans familj omkommit via Interpool.

Vet du mer om olyckan? Kontakta Aftonbladet

De asylsökande i Trehörningsjö norr om Örnsköldsvik bor i en stugby vid kanten av samhället. Ett 15-tal stugor står utspridda. Här bodde den omkomna kvinnan i 30-40-årsåldern tillsammans med sina två små barn.

Vid tiotiden på lördagsmorgonen hade de asylsökande ätit frukost i campingens restaurang. Men kvinnan ska inte ha varit med, utan gått upp mot samhället tillsammans med barnen.

”Åt ofta ensamma”

Av okänd anledning korsade hon spåret trots att bommarna enligt vittnen var nedfällda – och familjen blev överkörd av tåget.

Totalt anlände ett 30-tal asylsökande till Trehörningsjö från Skåne för en vecka sedan. Julie Azzoun Lovet satt på samma buss som den omkomna kvinnan och hennes barn. Kvinnan kom från Afghanistan – och hade ingen övrig familj med sig till Sverige.

– Vi träffades när vi åt frukost och lunch. Men hon kunde inte engelska, inte arabiska, så hon och barnen åt ofta ensamma, säger Julie Azzoun Lovet.

– Men trots att hon inte kunde språket så skrattade hon ofta när vi möttes.

”Det är fruktansvärt”

Julie Azzoun Lovet har själv två barn, Costa och Eleini, och har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon pratar om vad som hänt.

– Hennes barn var så fina ... Jag är ju själv mamma. Det är fruktansvärt, säger hon.

Mohammad Kassem beskriver också kvinnan som tillbakadragen.

– Det var svårt med språket. Vi andra pratar lite engelska, eller arabiska, men hon kunde inte. Hon var med, men samtidigt lite vid sidan av, säger han.

Enligt polisen var kvinnan gift – och makarna ska ha flytt tillsammans.

– Hon har en man som inte befinner sig i Sverige. De har kommit ifrån varandra när de flytt. Orsaken till det kan jag inte svara på, säger Martin Södervall, länsvakthavande befäl vid Västernorrlandspolisen.

Misstänker inget brott

Polisen arbetade under kvällen och natten med att lokalisera pappan.

– Vi har inte kunnat identifiera de omkomna med hundraprocentig säkerhet, så vi vill gå lugnt fram. Pappan befinner sig i Europa, men exakt var vill jag inte säga. Interpool kommer att åka ut och ta kontakt med honom, sa Södervall på lördagskvällen.

Under natten fick mannen, som befinner sig i Grekland, beskedet att hans hustru och två små barn omkommit.

– Man lyckade via Interpol få tag i honom och med hjälp av tolk berätta vad som hade hänt, säger Robert Öhman, vakthavande befäl på Västernorrlandspolisen.

Under lördagen fick de boende på asylboendet krishjälp tillsammans med personalen.

Händelseförloppet är fortfarande oklart, men polisen misstänker inget brott i samband med olyckan.

– Det kommer att bli avgörande med vittnesuppgifter. Sedan måste vi höra lokföraren mer ingående också, säger Robert Öhman.