Hjärnan bakom terrorplanen i Belgien gripen

1 av 5 | Foto: AFP
Polisens tekniker arbetar på platsen.
NYHETER

Terroristerna i Belgien uppges ha planerat att halshugga en domare – och filma allt.

Under lördagen kom rapporter om att hjärnan bakom planen gripits i Grekland.

Mannen uppges vara bror till en av personerna i den nu sprängda terrorcellen.

Fyra personer med misstänkta kopplingar till den avslöjade terrorcellen i Belgien greps i Grekland under lördagen i Aten-området, uppger AFP.

Enligt grekiska Ekathimerini ska en av de gripna vara en 27-årig man som har varit i regelbunden kontakt med terrorcellen i Belgien. Mannen ska vara bror till en av de belgiska terroristerna och enligt tidningen ska också han nyligen ha återvänt från Syrien där han stridit.

Höll kontakten med IS

Nyhetssajten TOC uppger att mannen ska ha fungerat som koordinator och finansiär åt terrorcellen i belgiska Verviers. 27-åringen beskrivs som gruppens ledargestalt och hans fingeravtryck och dna ska nu skickas till utredningsledningen i Belgien för vidare analys.

Underrättelsekällor uppger för CNN att belgiska polismyndigheter tog hjälp av amerikanska CIA för att hitta 27-åringen som beskrivs av tv-kanalen som en "nyckelperson i kontakterna med IS i Syrien". Inledningsvis ska varken CIA eller belgiska myndigheter ha haft någon aning om var i Grekland mannen befann sig men på lördagen gjordes till slut ett tillslag.

Gripandet av de fyra männen följde på en internationell arresteringsorder utfärdad mot 27-åringen, uppger TOC.

Ringde till fängelse

Enligt den flamländska tv-stationen VTM ska den belgiska polisen ha kommit terrorcellen på spåren genom upprepade telefonsamtal i mellandagarna mellan en fängslad person i Belgien med kopplingar till terrorcellen och en person i Grekland. Bland materialet som den grekiska polisen tagit i beslag finns bland annat en mobiltelefon som nu ska undersökas om den använts i samtal till Belgien, uppger TOC.

Senare under kvällen uppstod förvirring kring de i Grekland gripna männens eventuella inblandning i terrorplanen mot belgiska mål. Enligt AP uppger belgiska myndigheter att "inget hittills" tyder på att personerna varit inblandade. Från grekiskt håll har man dock inte blåst av utredningen:

– Utredningen är pågående. Vi står i kontakt med belgarna, säger en anonym tjänsteman, enligt AP.

Ville halshugga domare

Totalt har 13 personer gripits i Belgien och nu ytterligare fyra personer i Grekland efter att terrorplanerna avslöjades i torsdags. Under gårdagen kom nya uppgifter om terrorplanen som tros ha varit bara timmar från att verkställas när polisen slog till och eldstrid utbröt vilket dödade två av de misstänkta terroristerna.

Enligt den flamländska tidningen Het Laatste Nieuws var planen att kidnappa och halshugga en framstående belgisk person, en polis eller en domare. Dådet skulle filmas och enligt de nya uppgifterna skulle videon sedan spridas på nätet.