IS släpper 200 yazidier

1 av 6
NYHETER

IS har frigivit över 200 yazidier i norra Irak, uppger officiella källor.

Fångarna släpptes efter fem månader som gisslan i staden Tal Afar.

– Det är förmodligen för att de blev för dyrt att mata och ta hand om dem, säger Peshmerga-generalen Shirko Fatih.

De flesta av fångarna är äldre och mycket svaga. Flera visade tecken på undernäring och misshandel när de släpptes, enligt Shirko Fatih, general inom Peshmerga, de irakiska kurdstyrkorna.

Tre av fångarna var små barn.

– Vissa är skadade, vissa har funktionsnedsättningar och många lider av mentala och psykologiska problem, säger Khodr Domli, en ledande jezidisk aktivist till AFP.

Förhörs av kurdiska myndigheter

Yazidierna skulle transporteras från Tal Afar i norra Irak, där de suttit som gisslan i fem månader efter att terrorgruppen IS utfört räder i staden.

I lördags släpptes de 200 fångarna på Khazer-bron, i närheten av den kurdiska huvudstaden Irbil. Anledningen tros vara att de fördröjde gruppens framfart.

– Det är förmodligen för att de blev för dyrt att mata och ta hand om dem, säger Shirko Fatih.

Tjänstemän har överraskats av frigivandet och framhåller att det inte skett någon koordinering med IS. De frigivna yazidierna kommer att förhöras av kurdiska myndigheter under söndagen, skriver AP.

”Oroade mig så mycket”

Ett dussintal läkare och sjuksköterskor har kallats in för att vårda de frigivna. Flera uppges lida av akuta sjukdomar. Nu samlas yazidier utanför hälsocentret i Altun Kopri, i hopp om att återförenas med sina anhöriga.

– Vi har kopplat in laboratorie-personal för att ta blodprover, för att kontrollera att de inte drabbats av polio eller smittsamma sjukdomar, säger Saman Barzanji, chef vid hälsomyndigheten i Irbil.

Hålls som slavar av IS

Tiotusentals yazidier flydde sina hem efter att IS-grupper intog den irakiska gränsstaden Sinjar i augusti. En av de frigivna berättar hur gruppen flyttats från stad till stad, efter intagningen.

– Det var så svårt. Inte bara på grund av matbristen, utan också för att jag oroade mig så mycket, säger han.

Hundratals, framförallt kvinnor, togs som gisslan. Enligt irakiska och internationella myndigheter hålls kvinnorna som slavar.

Samtidigt flydde över 50 000 yazidier till ett bergsområde utanför Sinjar. Flera av dem är fortfarande kvar i de karga bergen.

IS betraktar yazidier och shiamuslimer som otrogna och har beordrat kristna i landet att ansluta sig till islam - eller betala höga skatter. IS kontrollerar just nu en tredjedel av Irak och Syrien.

ARTIKELN HANDLAR OM