Islamfientlig marsch ställs in

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) demonstrerar i Dresden.
NYHETER

Islamfientliga Pegida ställer in sin kommande marsch i tyska Dresden.

Anledningen uppges vara att dödshot riktats mot en person i rörelsens ledning.

Sedan oktober förra året arrangerar den islamfientliga rörelsen Pegida regelbundna protester mot det de kallar islamiseringen av väst. I marschen förra veckan deltog 25 000 personer.

Nu meddelar Pegida att marschen i Dresden på måndag ställs in, uppger nyhetsbyrån AP. På sin Facebooksida har rörelsen skrivit att beslutet kommer efter samråd med polisen.

Pegida uppger att det finna ett konkret dödshot mot någon i gruppens ledning.

Dresdens polischef Dieter Kroll har bekräftat uppgiften. I ett uttalande har han sagt att det finns ett konkret hot mot en av rörelsens medlemmar. Från vem eller vilka det kommer, väljer polisen att inte gå ut med. 

100 000 protesterade – mot Pegida

Pegida står för Patriotiska européer mot islamiseringen av väst. Deras marscher har mötts av hård kritik.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömde dem i sitt nyårstal. Hon sa bland annat, enligt TT, att högerextremism, främlingsfientlighet och antisemitism inte bör ges utrymme i det tyska samhället.

Samtidigt som marschen tidigare i veckan genomfördes, protesterade omkring hundratusen människor runt om i Tyskland mot Pegida och för ett mångkulturellt samhälle och ökad tolerans.

"Tar ledtrådarna ytterst seriöst"

Den tyska tidningen Der Spiegel rapporterade nyligen att en utländsk säkerhetstjänst snappat upp kommunikation mellan några kända jihadister rörande Pegida. Uppgifterna skickades vidare till tyska myndigheter, skriver TT.

– Vi tar ledtrådarna ytterst seriöst, säger en tjänsteman till tidningen och syftar på hot mot Pegidamanifestationerna.

ARTIKELN HANDLAR OM