Åklagaren yrkar på livstid för mordet på Yara

1 av 10 | Foto: Krister Hansson
NYHETER

Paret som misstänkts för mordet på 8­-åriga flickan Yara har en historia av mycket våld, tortyr och djurplågeri. Det visar den rättspsykiatriska undersökningen. Under den sista rättegångsdagen i Karlskrona tingsrätt var Yaras mamma på plats. Hon fick ett utbrott efter slutpläderingen.

– Ditt djur! Ditt djur! skrek hon på arabiska.

Den sista rättegångsdagen mot paret som misstänks har mördat den 8­-åriga flickan Yara Alnajjaar blev känslosam. Yaras mamma fanns på plats och hon satt och grät under förhandlingen. Efter att advokaten haft sin slutplädering brast det för henne. Mamman ställde sig upp och pekade på den mordmisstänkta kvinnan.

– Ditt djur! Ditt djur! Skrek hon på arabiska och lämnade rättssalen.

Vill att båda döms till livstid

Eftersom den rättspsykiatriska undersökningen har fastställt att varken mannen och kvinnan har en allvarlig psykisk störning så stod åklagare Pernilla Åström fast vid yrkandet att båda ska dömas för mord. Kvinnan för att hon har utövat våldet mot Yara och mannen för att han inte har förhindrat det. Eftersom han hade garantansvar som vårdnadshavare för flickan anser Pernilla Åström att han ska dömas för mord. Hon vill se att de båda döms till livstids fängelse.

– Det här var ett litet barn som var helt utlämnad till de här personerna i ett främmande land. De skulle ge henne trygghet. Istället utsattes flickan för förfärligt våld med tortyrliknande inslag, säger Pernilla Åström.

Ska ha utsatts för tortyr

I den rättspsykiatriska undersökningen av paret har det framkommit att båda har varit utsatta för kraftigt våld i sina liv innan de tog hand om Yara. Mannen har uppgett att han fängslats och utsatts för tortyr när han bodde i Gaza. Han ska själv även ha varit våldsbenägen och ofta hamnat i slagsmål samt utövat djurplågeri. I utredningen framkommer det att mannen har försökt styra resultatet genom att svara på frågor på ett sätt som skulle gynna honom. Han berättade även om hallucinationer utan att visa någon oro. Röster ska ha sagt till mannen att döda.

– Det var djävulens röst som ville kontrollera mig, ska mannen sagt.

Flydde till sina föräldrar

Kvinnan anses ha en personlighetsstörning med drag av borderline och narcissism. Psykiatrikern menar att kvinnan är självcentrerad och delvis saknar empati. Under utredningen visade hon inga känslor för den döda flickan. Hon har själv också ha varit utsatt för grovt våld av en tidigare make.

Hon flydde till sina föräldrar och lyckades komma ur det äktenskapet genom att hennes far betalade makens familj.

”Ett fall man kommer minnas”

Dom mot de mordmisstänkta kommer den 3 februari. Fram tills dess ska både mannen och kvinnan sitta kvar i häktet.

– Det tyder på att det blir ett fängelsestraff även för min klient, säger Christer Holmqvist, mannens advokat.

Han förklarar att detta är ett fall som han har blivit berörd av. Speciellt ambulansförarens vittnesmål och mammans förtvivlan har varit svåra att lyssna på.

– Jag kommer bära med mig det hela livet. Det är ett av de fallen som man kommer minnas när man sitter på ålderdomshemmet, säger Christer Holmqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM