Karlsson slår tillbaka: "Det är rent påhitt"

Mattias Karlsson förnekar att han skulle försöka kuppa bort Jimmie Åkesson och ta över.
NYHETER

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson slår nu tillbaka mot ryktena om en schism om partisekreterarposten.

Och om att han själv skulle försöka kuppa bort Jimmie Åkesson och ta över.

– Det är rent påhitt. Partiet, inklusive jag, är inställda på att Jimmie ska komma tillbaka, säger Karlsson.

Enligt uppgifter till Expressen råder två stora maktstrider just nu inom Sverigedemokraterna: Mattias Karlsson anklagas för att utnyttja partiledaren Jimmie Åkessons sjukskrivning till att själv försöka ta över makten – och planen är även enligt tidningen att nuvarande partisekreterare Björn Söder mot sin vilja till ska petas till förmån för styrelseledamoten Richard Jomshof.

Enligt Mattias Karlsson ligger det inget bakom spekulationerna om att han skulle försöka kuppa bort Åkesson.

– Det är rent påhitt. Det finns ingen substans bakom de påståendena, och det klargjordes också, tycker jag, genom Jimmies uttalande. Skulle det ligga något bakom det hade han inte gett mig ett sådant stöd i dag.

"Blåsts upp enormt"

Har det förekommit någon diskussion om att du skulle kunna ta över?

– Nej, det har det egentligen inte. Vår utgångspunkt är att Jimmie ska komma tillbaka och att det är Jimmie som är partiledare. Skulle det mot förmodan inte bli så är det en helt ny situation, som man då i så fall får föra den typen av debatt. Men i nuläget är det så att partiet, inklusive jag, inställda på att Jimmie ska komma tillbaka så snart som möjligt.

Gällande det som beskrivs som ett bråk kring partisekreterarposten, och att Söder skulle petas från posten mot sin vilja, uppger Karlsson att schismen är förstorad.

– Det har blåsts upp och överdramatiserats något enormt. Det finns olika uppfattningar om när bytet av partisekreterare ska ske. Att det ska ske har funnits konsensus om sedan 2013.

"Åkesson och Söder inte överens"

Partistyrelseledamoten Richard Jomshof är ansvarig utgivare för partitidningen SD-Kuriren, och är den som föreslås ta över som partisekreterare efter Björn Söder. Han bekräftar att han tagit bort delar av Söders krönika, där Söder i december uppgav att han i nuläget ville avvakta med att avgå från posten.

– Det var för att jag anser att diskussionen om partisekreterarposten ska ske internt och inte i media.

Även Jomshof uppger att diskussionen handlar om när och inte om bytet ska ske.

– Jimmie Åkesson har velat att det ska ske tidigare, medan Björn Söder anser att man bör vänta. De är helt enkelt inte överens. Men Jimmie Åkesson är min partiledare och jag följer vad han vill.

Men enligt Jomshof är det inget personligt problem mellan honom och Söder.

– Nej, inte från min sida i alla fall. Det finns många frågor där vi inte är överens. Men vi har alltid haft en respektfull och vänskaplig relation. Vi känner varandra så väl att vi kan säga det vi tycker.

"Karlsson vill inte leda"

Jomshof backar upp Karlssons bild om att det inte råder någon maktkamp mellan Åkesson och Karlsson.

– Jag vet att Mattias Karlsson inte vill vara partiledare, det har han sagt till mig personligen. Han har aldrig någonsin eftersträvat en sådan slags post. Han gör det här för att Jimmie Åkesson har bett honom. Jag skulle personligen inte ha något problem med honom som partiledare, men han vill ju inte som det är nu i alla fall – även om det är klart att saker och ting kan förändras.

Karlsson uppger att han har kontakt med Åkesson omkring en gång i veckan.

– Vissa saker känner jag att jag åtminstone måste informera honom om, sedan får han känna om han vill lägga sig i beslutsprocesser eller inte.

Varken Jomshof eller Karlsson kan uttala sig om Åkessons befinnande.

– Jag har inte den kompetensen eller expertisen. Jag kan bara konstatera att en läkare ska pröva hans tillstånd sista januari. Jag vet inte vad den kommer att komma fram till, säger Karlsson.

Misstroendevotum "spännande"

I morgon sker SD:s misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen. Om det säger Mattias Karlsson:

– Om borgerligheten väljer att stanna kvar i knät på Stefan Löfven eller om man är villig att faktiskt förändra något på riktigt ska bli spännande att se.

Enligt förhandsbeskedet kommer Alliansen inte rösta med SD mot Löfven, och Karlsson inser att chanserna är relativt små att de skulle ändra sig.

– Tyvärr. Samtidigt vet vi att det förekommer en häftig intern diskussion, framför allt inom Moderaterna.

ARTIKELN HANDLAR OM