Så sprängde polisen vodkaligan

Sålde tusentals liter ”fulsprit” till ungdomar – här är polisen spaningsbilder

NYHETER

De fem personerna bedrev yrkesmässig försäljning av falsk vodka till unga personer. Nu kan Brottscentralen visa polisens filmer som satte dit ligan.

– Det är nog det största fallet som lett till fällande dom i Sverige, säger åklagare Petra Götell.

Polisen tillbringade två veckor med att spana på langarna. Vad de fick se var skrämmande – tusentals liter sprit levererades till ungdomar mellan tretton och sjutton år runt om i hela Stockholm.

Erbjöd hemkörning

När man ville handla spriten behövde man bara ringa ett samtal och sedan kunde man få den levererad till den adress man ville i Stockholmsområdet.

– Man har haft tre bilar som man körde runt i och sålde, en var stationerad i Västerort och de andra körde runt i centrala Stockholm, säger Petra Götell som var den åklagare som ledde utredningen.

Sålde tusentals flaskor

Den försäljning som bevisades i rätten pågick mellan juni och oktober 2012 och i ligan ingick då fem personer. Tre män som körde ut spriten, en flickvän som hjälpte till och en kille som förvarade mycket av alkoholen. Alla de dömda är i 20-årsåldern. Under en period av bara några månader såldes tusentals flaskor falsk vodka som förvarades i kartonger på olika gömställen, bland annat i ett källarförråd.

Visade sig vara ”teknisk sprit”

På bilderna som Brottscentralen tagit del av kan man se flaskor med hemmagjorda etiketter, staplade på varandra i kartonger. Man ser försäljarna packa in varorna i bilar och leverera på olika adresser runt om i Stockholm. Inte sällan till tonåringar som visade sig vara under 18 år när de konfronterades av polisen.

Den så kallade vodkan var egentligen teknisk sprit med falska etiketter på flaskorna och än i dag vet man inte om den tillverkats i Sverige eller utomlands och hur ligan i så fall fick in den i landet.

– Det är ingen av de dömda som tillverkat spriten själv i alla fall, så mycket vet vi, säger Petra Götell.

Dömdes till fängelse

De tre huvudmännen dömdes först i tingsrätten och sedan i hovrätten till fängelse och de andra två fick samhällstjänst. Trots att flera ligor tagits av polisen den senaste tiden fortsätter de så kallade vodkabilarna att leverera starksprit till ungdomar som ofta är under 18 år gamla.

– Det är oroväckande, man vet inte vad man får i flaskorna och nu för tiden är det så lätt att få tag på försäljarna om man vill köpa. Till exempel via konton på Instagram, säger Petra Götell.

I Brottscentralens inslag som du kan se ovan berättar polisen om vilka varningstecken man kan hålla utkik efter som förälder och hur man arbetar för att stoppa försäljningen.

ARTIKELN HANDLAR OM