Kändisadvokaten åtalas för att ha betalat för misshandel

1 av 3
NYHETER

Advokaten Per Liljekvist har försvarat kändisar som Mikael Persbrandt i rätten.

Nu åtalas han själv för att ha bett kriminella män att misshandla några pojkar – mot betalning.

Efter misshandeln påstår vittnen att kändisadvokaten gjorde Hitler-hälsningar.

Per Liljekvist är en av Sveriges namnkunnigaste försvarsadvokater med en rad uppmärksammade brottmål på sitt CV.

På måndagen åtalades han i Attunda tingsrätt för hets mot folkgrupp, ofredande och skadegörelse samt anstiftan av misshandel.

Ringde kriminella

På kvällen den 11 oktober ska han ha stormat ut från en restaurang vid Djursholms torg och enligt åtalet gett sig på en grupp tonåringar. Han ska ha skadat en pojkes moped och enligt vittnen ska kändisadvokaten sedan ha sagt att han ”ska ringa dit sina kriminella kontakter som ska komma och visa ungdomarna har det går till i den riktiga världen”.

Till två av pojkarna, som är målsäganden, ska han enligt åtalet ha sagt att han skulle ”skicka lejonen” på ungdomarna. Namnet åsyftar på en kriminell gruppering i Stockholms västra förorter som Aftonbladet tidigare rapporterat har Per Liljekvist varit försvarare i ett brottmål med kopplingar till gänget.

Enligt åtalet har Per Liljekvist ringt efter två kriminella kontakter som anlände i taxi till Djursholms torg. Enligt ungdomarna har två män plötsligt rusat ur en taxi och en av dem ska skrikande ha frågat vem som ”bråkat med min advokat”, uppger två av pojkarna.

Överlämnade sedlar

Männen ska enligt åtalet ha sedan ha misshandlat flera av pojkarna med knytnävsslag och sparkar.

Efteråt ska Per Liljekvist enligt ett vittne som Aftonbladet talat med ha sagt ”er kan man lita på”. Sedan ska han enligt två vittnen som anförs i åtalet ha överlämnat pengar till de två männen.

– Jag har uppfattat det som att man har sett sedlar överlämnas. Jag uppfattar det som någon form av betalning för att de kom till platsen, säger kammaråklagare Jenny H Karlsson.

Vid flera tillfällen under kvällen ska Per Liljekvist ha gjort Hitler-hälsningar, enligt åtalet. Vid ett första tillfälle ska han ha gjort armrörelsen tre gånger och vid ett andra tillfälle, en gång, enligt tonårspojkarna, efter misshandeln.

”Allvarlig brottslighet”

Jenny Karlsson uppger att Advokatsamfundet har fått en kopia på åtalet eftersom organisationen bett om det.

– Generellt kan man säga att det är allvarlig brottslighet oavsett vem det är som är gärningsman. Sen hur man ska bedöma det utifrån något advokatetiskt perspektiv får jag överlåta på Advokatsamfundet, säger Jenny H Karlsson.

Aftonbladet har sökt Advokatsamfundet för en kommentar samt Per Liljekvist och hans advokat Johan Eriksson. Ingen av dem har återkommit.

ARTIKELN HANDLAR OM