Hittade kvarlevor efter morföräldrar i eldhärjat hus

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Jennie Isaksson, 27.
NYHETER

Hennes 93-åriga morföräldrar försvann i en brand på nyårsnatten.

Men när Jennie Isaksson, 27, besökte det nedbrunna huset på Gotland gjorde hon en skakande upptäckt – hon hittade benbitar i ruinerna.

– Det är otroligt olyckligt och beklagligt i alla tänkbara avseenden, säger polisens förundersökningsledare Erik Gutesen.

Jennie Isaksson, som bor i Piteå, berättar att släkten fick larmet på nyårsdagen. Huset på Gotland där hennes kära mormor och morfar bodde hade brunnit ner till grunden – och troligen hade de två 93-åringarna inte hunnit ta sig ut.

– Det var som en chock. Man trodde först inte att det var sant. Man visste ju att de skulle dö, de var ju 93 båda två, men det var inte så här vi hade räknat med att det skulle gå, säger Jennie Isaksson.

Ville ha ett minne

Som vid alla liknande bränder utreddes händelsen av polisen. Men när avspärrningarna togs bort flög Jennie Isaksson ner till Gotland med sin mamma och bror.

– Vi ville se om vi kunde hitta något att ta hem som ett minne och se det med egna ögon, säger Jennie.

Men när barnbarnet gick runt bland bråtena upptäckte hon och de andra anhöriga benbitar och delar av ett kranium.

– Det var ledsamt att se att det var så lite kvar av dem. Att de små bitarna var allt som fanns kvar av mormor och morfar.

Ville ha något att begrava

När polisen kom till platsen – familjen hade stämt möte med utredarna – gav de benbitarna som de hade samlat ihop till polisen.

– Vi frågade om de kunde vara till hjälp i utredningen. Just då tänkte man bara på att de inte skulle ligga kvar där. Och vi ville ju ha något att begrava också såklart.

Men när Jennie Isaksson rest hem till Piteå började hon fundera på vad hon och de andra släktingarna varit med om i det nedbrunna huset.

– Då började man tänka att så här ska det inte gå till, säger Jennie Isaksson.

”Otroligt olyckligt”

På Gotlandspolisen beklagar man det inträffade.

– Som anhörig ska man givetvis inte behöva vara med om det här. Det är otroligt olyckligt det som har hänt, säger Erik Gutesen.

Han säger att en teknisk undersökning av brandplatsen har genomförts och att man tagit hjälp av en hund som är specialiserad på att hitta kvarlevor.

– Vi har säkrat kvarlevor men uppenbarligen har vi inte säkrat allt. Därför kommer vi att se över våra rutiner. Sätta oss ner och resonera kring vad det är som har gått fel, säger Erik Gutesen.

ARTIKELN HANDLAR OM