Påven: Inte föröka oss som kaniner

1 av 3
NYHETER

Påve Franciskus fortsätter överraska med sin frispråkighet. Nu med en kommentar om den för många troende katoliker känsliga frågan om födelsekontroll och preventivmedel.

– Vissa människor tycks tro att – ursäkta uttrycket – för att vi ska vara goda katoliker så måste vi föröka oss som kaniner.

Så svarade påven på en fråga från en journalist om vad han ville säga till familjer som på grund av den katolska kyrkans förbud mot preventivmedel har fler barn än de kan försörja, rapporterar BBC.

Mötte gatubarn

Det var i samband med att påve Franciskus återvände hem till Vatikanen från sitt besök i Filippinerna som han fick frågor om sina intryck från resan.

Bland annat mötte påven under sitt besök flera gatubarn som övergivits av sina föräldrar på grund av att dessa inte haft råd att sörja för dem.

– Föräldraskap handlar om ansvar, konstaterade påven, som också var tydlig med att han står fast vid preventivmedelsförbudet och att ett nytt liv var "en del i sakramentet äktenskapet".

”Litar på Gud”

Påve Franciskus nämnde också att han en gång träffat en kvinna som hade fött sju barn med kejsarsnitt och som nu väntade sitt åttonde – en graviditet som enligt påven var "ansvarslös". Påven hade också frågat kvinnan om hon vill lämna "sju föräldralösa barn efter sig".

– Hon sade då att hon litar på Gud. Men Gud gav oss möjligheten att vara ansvarsfulla, förklarade påven.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM