Misstänks för sambons död – får lägenhet

Kan få överta hennes lägenhet

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
NYHETER

När en anhörig kom till den 80-åriga kvinnans lägenhet fanns tydliga tecken på att hon utsatts för sexuellt våld.

Kvinnan avled kort efteråt på sjukhus.

En 69-årig man åtalas nu för våldtäkt och grovt vållande till annans död - och har fått ta över kvinnans lägenhet.

Mannen har haft ett förhållande med kvinnan i cirka 10 år.

Enligt Aftonbladets uppgifter skulle det ha upphört, men mannen fortsatte att vara inneboende.

Han ska ha dykt upp i kvinnans lägenhet i Göteborg när den första polispatrullen var på platsen och ambulansen anlänt.

Händelsen inträffade den 24-25 oktober förra året.

Låg kvar nedkyld

En anhörig hittade kvinnan svårt medtagen och slog larm. Hon fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Hon hade drabbats av en hjärninfarkt och hade enligt utredningen därefter blivit liggande utan att få hjälp i nära ett dygn. Hade förts till sjukvården i ett tidigt stadium hade utgången kanske blivit en annan.

Enligt åtalet som väcktes idag har kvinnan bland annat utsatts för våldtäkt med olika föremål och i samband med det ska mannen även ha sprutat in alkohol.

Han har enligt åklagaren otillbörligt utnyttjat att kvinnan, "på grund av berusning, medvetandebortfall, allmän fysisk skörhet och sjukdom befann sig i en särskilt utsatt situation."

Han har av grov oaktsamhet också orsakat hennes död. Detta genom "genom att inte vidta någon som helst åtgärd för att hjälpa henne eller tillse att hon kommit under professionell vård då hon efter våldtäktsgärningen hamnat på golvet och blivit liggande kvar där nedkyld och med sänkt medvetandenivå och andnöd under lång tid trots att han måste ha insett att hennes situation var livshotande."

Betraktas som oskyldig

Efter händelsen har mannen fått överta kvinnans hyreskontrakt på lägenheten, skriver tidningen Hem&Hyra.

Kvinnans barn och fastighetsägaren Balder gemensamt protesterat och anser att det är fel att mannen får lägenheten eftersom han orsakat kvinnans död. De anför också att han bara varit sambo sedan i februari 2014.

Men hyresnämnden gick på mannens linje och hänvisade till att eftersom det inte finns någon fällande dom ska han betraktas som oskyldig i denna fråga.

Men skulle det blir en fällande dom kan ärendet komma att prövas på nytt. Då krävs att Balder ansöker om att kontraktet ska upphöra.

”Inte rimligt”

Hyresrådet Hans Henriksson, som var med och fattade Hyresnämndens beslut, säger till Hem&Hyra:

– Det kanske inte bedöms som rimligt att man ska få behålla kontraktet om man begått ett allvarligt brott i bostaden. Även ifall han döms till ett mångårigt fängelsestraff skulle man kunna bedöma att han inte har behov av bostaden.

Åklagaren Helena Treiberg Claeson säger till Aftonbladet att hon ännu inte bestämt i detalj vilket påföljd hon ska yrka på. Inte mer än att det kommer röra sig om ett kännbart fängelsestraff.

”Flera års fängelse”

– Bara för våldtäkten så är det ju minimistraff på två år, säger hon. Men det här är inget brott som man yrkar minimistraff för, det ligger ju en bra bit därutöver. Och till det kommer det grova vållandebrottet, så det handlar om flera års fängelse.

Mannen har under utredningen ändrat sin version flera gånger, enligt åklagaren. Först hade de inte haft sex överhuvudtaget. Nu hävdar han att det var frivilligt. Han nekar till brott.

Rättegången kommer att hållas inom två veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM