SD:s misstroende föll - nu får partiet skarp kritik

1 av 4
NYHETER

Som väntat fick inte Sverigedemokraterna stöd i riksdagen för sin misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

Partiets agerande fick kraftig kritik från de övriga partierna.

– De har bevisat att de är ett oseriöst parti, säger gruppledaren Tomas Eneroth (S).

I partiledardebatten i förra veckan meddelade SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson att hans parti skulle begära en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S), något man tidigare flaggat för.

När det i dag var dags för omröstning stod det redan klart att den inte skulle få tillräckligt med stöd, då Alliansparterna redan meddelat att de skulle lägga ned sina röster. Det gjorde även Vänsterpartiet, medan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot den.

När omröstningen var avklarad sa gruppledaren Tomas Eneroth (S) att det nu står klart att det finns ett tydligt stöd för Löfven att sitta kvar. Men han var också mycket kritisk till SD:s agerande.

– De har tydligt bevisat att de är ett oseriöst parti. Jag tror detta kommer slå tillbaka mot SD, när det visar sig att de är ett parti som snarare vill skapa kaos och oreda i stället för att ta ansvar, säger han.

"Visar att de inte förstår politik"

Han vänder sig också emot att SD kallar decemberöverenskommelsen för en "maktkartell".

– När de säger så visar de att de inte förstår riktigt vad politik går ut på. De vill ställa ultimatum till alla andra partier och säga att de ska ha igenom sin politik till vilket pris som helst, det är inte seriöst.

Moderaterna partiledare Anna Kinberg Batra säger så här om Allianspartiernas beslut att lägga ned sina röster:

– Vi gjorde det för att Stefan Löfven har störst underlag i Sveriges riksdag, precis som i höstas. SD har väckt frågan för att väcka uppmärksamhet och ställa till oreda. Det är därför vi inte stödjer det förslaget. Men jag vill vara tydlig med att vi är i opposition mot Stefan Löfven. Vi vill se en annan regering och en annan politik.

SD inte förvånade

Eftersom SD:s Mattias Karlsson i dag råkat ut för ett försenat flyg så företräddes partiet av Richard Jomshof, som inom kort ska väljas till partiets nya partisekreterare.

– Jag är inte förvånad över att vi röstades ned, men för oss är det en viktig markering. Vi har en minoritetsregering som för en politik som inte är bra för Sverige. Detta är ett tydligt sätt för oss att visa det, säger han.

Jomshof menar att det fanns två skäl till att begära en misstroendeförklaring.

– Vi menar att vi har en statsminister vi inte kan lita på. Han ger en rad besked han inte håller. Dessutom handlar det om decemberöverenskommelsen. En liten minoritetsregering kan nu få igenom vad som helst. Det rimliga borde vara att man söker en majoritet för sin politik. Det här är ett kraftigt avsteg från regeringsformen där man skapar en informell överenskommelse vid sidan av. Det tycker vi är djupt olyckligt.

ARTIKELN HANDLAR OM