Granskar judehatet – möts av äggkastning

1 av 2
NYHETER

Kommentarer som "jävla judesvin". Äggregn. Dolda hot.

Uppdrag gransknings reportrar i Malmö drabbas av antisemitiska trakasserier när de sätter på sig judisk kippa och Davidsstjärna.

– Det kanske är svårare för judarna att visa sina attribut här, än jag tidigare trott, säger Thomas Bull, som leder polisens hatbrottsgrupp i Malmö.

Den antisemitiska hetsen mot judar är värst i landet i Malmö, enligt SVT:s Uppdrag granskning som sänds onsdag kväll. Totalt bor omkring 15 000 judar i Sverige. Av dem bor 1 500 i Malmö, där 87 anmälningar — nästan dubbelt så många som i Stockholm — om antisemitiska hatbrott registrerades 2013 och 2014. Inte ett enda fall har gått till åtal.

Hatet kommer sällan från nynazister — det drivs istället av konflikten mellan Israel och Palestina.

Hyllade Hitler

Under sommarens krig i Gaza raderade Siavosh Derakhti, muslim och ledare för organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, många vänner på Facebook:

– En del började hylla Adolf Hitler, säger han till UG.

En av de mest utsatta judarna i Malmö, rabbinen Shneur Kasselman, sticker ut med sin ortodoxa stil och långt skägg. Han har lämnat in ett tiotal anmälningar de senaste åren om spott, glåpord, ägg- och glaskastning. Men han är inte den enda drabbade. Den judiska församlingen i Malmö krymper och familjer flyttar därifrån, uppger UG.

– Man känner sig osäker här. Man vill helst inte stanna, säger Amnon Tsubarah och berättar om en arab i Malmö som sade till honom att "en dag ska vi slakta er alla".

Bombhotades

I november 2014 bombhotades församlingen. En anonym församlingsmedlem berättar för UG:s reportrar att någon klottrat Davidsstjärnan utanför hennes dörr 14 gånger. Flera judiska lärare berättar om elever som ropat "vi ska döda alla judar" och "du ska till Auschwitz" — medan skolledningarna inte tar tag i trakasserierna. En anonym lärare säger att hon inte längre vågar bära Davidsstjärnan.

När Uppdrag gransknings reportrar iförda kippa och Davidsstjärna går till Möllevångstorget, Lindängen och Rosengård drabbas de av antisemitiska kommentarer. I Rosengård får de stå till svars för Israels krigföring och när de återvänder en gång till regnar det ägg. Reportrarna presenterar sig senare med sina riktiga namn och intervjuar en kille:

– Vår bild av alla judar, när vi tänker på jude, vi tänker direkt på Israel. Allt som sker där. Alla tortyrer och sådant där, säger han som förklaring till äggkastningen.

"Malmö värre"

På Palestinska föreningen i Malmö säger Jamal Abu Ata:

– Det finns islamofobi, det är faktiskt mer aktuellt än antisemitism.

Thomas Bull, samordnare vid polisens hatbrottsgrupp i Malmö, säger först till reportrarna att "jag tror inte Malmö är värre vad gäller hatbrott". När de utklädda reportrarna råkat ut för spott och spe ändrar han sig:

– Det kanske är svårare för judarna att visa sina attribut här, än jag tidigare trott.

ARTIKELN HANDLAR OM