Trestegsvarningen för onsdagsvädret

NYHETER

Snö, kuling och halka.

SMHI och Trafikverket varnar för trippla väderbesvär inför onsdagen.

– Gränsen är nådd, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog på SMHI.

Under tisdagskvällen har ett nederbördsområde med snö legat över Götaland. Det rör sig under natten och under onsdagen upp över resten av södra Sverige och kan skapa problem.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för östkusten. I Mälardalen och Östergötland kan det bli upp till en decimeter snö som lägger sig. I Kalmar län kan snöfallet orsaka höga flöden.

– Det kommer att snö i stort sett hela onsdagen längs med östkusten. Det kommer att komma ungefär en decimeter snö. Gränsen är nådd för att utfärda en klass 1-varning, säger Emilie Hörnqvist.

Hänger kvar

Ute över Östersjön ligger också en varning av samma klass, då en sydostlig vind väntas nå kulingstyrka.

– Den starkaste vinden är ute på havet. In över land så kommer inte bli lika blåsigt, säger Emilie Hörnqvist.

De minusgrader som under tisdagen infunnit sig kommer att hänga kvar under onsdagen. I och kring Stockholmsområdet kommer det fortsätta att snöa även under torsdagen, enligt SMHI:s prognos.

I Norrland kommer vädret under onsdagen att bli likt det som rådde under tisdagen. Kallt och klart, men mulet och lätt snöfall söder om mellersta Norrland.

I Nikkaluokta nära Kiruna uppmättes på tisdagen 39,5 minusgrader.

”Ta det lugnt”

Trafikverket varnar även de i samband med nederbördsområdet. Under hela onsdagen ligger en varning för lokal snöhalka som ett midjeband över norra Götaland och Svealand.

– Det kommer bli halt på vägarna och man får ta det lugnt i trafiken. Det gäller att hålla avståndet och att anpassa hastigheten efter förhållandena på vägarna. Våra entreprenörer är på tårna och kommer vara ute och ploga och salta utifrån behov, säger Marita Vedin vid Trafikverkets pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM