Obama: ”Har rest oss ur krisen och är fria”

1 av 2
NYHETER

NEW YORK. Det var en Barack Obama förklädd till Robin Hood som höll sitt årliga State of The Union-tal inatt.

Fullt medveten om att den nya republikanska majoriteten i kongressen aldrig kommer att släppa igenom dylika förslag flaggade han för kraftiga skattehöjningar för den rikaste procenten amerikanen – bland annat för att kunna finansiera högre utbildning för alla.

– Vi har rest oss ur ur krisen och är fria att bestämma vad vi ska vara för land under kommande decennier, sa presidenten och bad dessutom om stöd för fortsatta militära insatser mot IS.

Nattens State of The Union-tal – ”The ties that bind”, som det traditionellt kallas – var Obamas första inför den kongress som sedan höstens mellanårsval leds av republikanska majoriteter i både representanthuset och senaten och han hälsade församlingen välkommen med en direkt provokation.

Det finns nämligen inte minsta chans att någon av kamrarna släpper igenom några skattehöjningar, men i politisk mening har presidenten inte längre så värst mycket att förlora – valet i november var det sista av betydelse under hans presidentskap– så han upplyste ändå om att han vill se kraftigt höjd skatt för den procent amerikaner som har allra högst inkomster.

'Ekonomi för många'

Med de ökade intäkterna vill han satsa bland annat på fri college-utbildning för alla – och rent svenska idéer som längre föräldraledighet och fler betalda semesterdagar

– Vi har rest oss ur krisen, vår ekonomi växer och vår industri sjuder, och vi är nu friare än någon annan nation i världen att själva bestämma vad vi ska vara för någonting under kommande decennier. Ska vi vara ett land där bara några få har spektakulära inkomster eller ett där många åtnjuter högre standard, sa Obama och fortsatte:

– De förslag jag lägger kommer att gynna medelklassen och satsningar på medelklassen fungerar, bara inte politik kommer i vägen.

”Förhoppningsvis bara retorik”

Men det senare är som sagt en fåfäng förhoppning.

Initiativet sågades redan på förhand hårt av vredgade republikaner.

– Presidentens förslag är så världsfrånvända att man kan fråga sig vad det är för poäng med att hålla det här talet överhuvudtaget, fräste till exempel partiordföranden Reince Priebus.

Senatsledaren Mitch McConnell är inne på samma linje.

– Det låter som samma idéer om omfördelning av resurser som Obama drömt om i sex år. Förhoppningsvis är det är det bara retorik, vi väntar på idéer vi faktiskt kan samarbeta om, säger han.

Veto mot reformer

Den republikanskt styrda kongressen förefaller mer välvilligt inställd till nattens mest iögonenfallande utrikespolitiska utspel – om fortsatta militära insatser mot IS.

– Det kommer att ta tid och kräva enormt fokus, men vi kommer att lyckas krossa den här terrorgruppen och ikväll uppmanar jag kongressen att visa att vi är eniga i den här missionen genom att autentisera fortsatte militära insatser mot IS, hette det.

Andra ämnen Obama berörde under det sedvanligt långa talet var kampen mot klimatförändringar – som delar av oppositionen alltjämt förhåller sig skeptisk till – och ökade satsningar på cyber-säkerhet.

– Inget främmande land och ingen hackare ska kunna stänga ner våra nätverk eller stjäla våra affärshemligheter, slog presidenten fast.

Sedan gjorde han, ännu en gång, klart att han kommer att lägga in veto mot alla förslag från kongressen som syftar till att riva upp Obamacare och den nya immigrationsreformen.

ARTIKELN HANDLAR OM