'Gränser för planeten redan överskridna'

Foto: Foto: Scanpix
Johan Rockström.
NYHETER

Forskare varnar för att klimatriskerna underskattats i jämförelse med annat.

Enligt professor Johan Rockström är det 1,6 procent sannolikt att världen får en uppvärmning med sex grader.

– Det vore som att vi skulle acceptera att 1 500 flygplan kraschar varenda dag, för att ge en jämförelse, säger han till Ekot.

Rockström har tillsammans med en forskargrupp tagit fram en rapport som målar upp en dyster bild av hur mänskligheten redan gått över fyra av nio gränser för vad planeten klarar av. De fyra gränserna är utrotning av arter, övergödning, avskogning och klimatförändringar på nivåer som hotar livet på jorden.

Johan Rockström menar att riskerna har underskattats i jämförelse med andra risker.

– Sannolikheten för att vi skulle nå sex graders uppvärmning, vilket alla är överens om vore fullständigt oacceptabelt och en situation där vi under inga omständigheter kan se en positiv utveckling för mänskligheten, den sannolikheten är redan idag 1,6 procent. Det vore som att vi skulle acceptera att 1 500 flygplan kraschar varenda dag, för att ge en jämförelse. Så riskläget för klimatet är redan i dag alltså motsvarande en risk vi aldrig skulle acceptera i andra sektorer av samhället, säger Rockström, som är professor vid Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, till Ekot.

”Marknadslösningar fungerar inte”

Han ser dessutom hur det ekonomiska läget just nu talar för ytterligare ansträningar för miljön – ett fallande oljepris talar för ett ökat bruk av fossil energi, menar Rockström.

– Samtidigt så gör det att många kolgruvor inte blir lönsamma för de domineras istället av den något mindre dåliga naturgasutvinningen. Så det tycker jag är ett bevis för att marknadslösningar för att klara en omställning till en säker klimatframtid inte fungerar.

I stället vill rockström se reglering över hur mycket koldioxid som släpps ut på nationell, europeisk och global nivå. Han menar dessutom att god förvaltning av ekosystemen på planeten är själva förutsättningen för god ekonomisk tillväxt.

ARTIKELN HANDLAR OM