Polisman räddade livet på sina kollegor

1 av 9
NYHETER

Masskrocken utanför Örebro resulterade i att en person dog och flera skadades.

Men nya uppgifter gör gällande att ännu fler personer kunde ha skadats - om det inte hade varit för en polismans heroiska agerande.

– När han såg lastbilssläpet komma farandes lyckades han knuffa ner flera av sina kollegor i diket, samtidigt som han själv träffades i axeln av släpet, säger Dan Sööder, vakthavande befäl på Örebropolisen.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet!

Olyckan skedde på riksväg 50 i höjd med Mogetorp ett par mil utanför Örebro strax före klockan 10.

Redan innan masskrocken hade det skett en singelolycka vilket gjorde att polis, ambulans och räddningsfordon redan var på plats. Det var då som en lastbil kom norr i från och körde rakt in i en ambulans och en brandbil - för att sedan få släng på sitt släp och köra in i en stillastående lastbil, som hade stannat på grund av den tidigare singelolyckan.

Mannen i den stillastående lastbilen, en man i 40-årsåldern, dog direkt på plats och ytterligare fyra personer fick köras till sjukhus med ambulans.

Räddade livet på kollegorna

Enligt Dan Sööder, vakthavande befäl på Örebropolisen, kunde ännu fler personer ha skadats, om inte en av polismännen hade fått syn på släpet i tid - och lyckats få ner fler av sina kollegor i diket.

– Förmodligen räddade han livet på dem. Släpet går ju rätt över vägen och slår undan alla räddningsfordon. Då inser polismannen vad som är på väg att hända och knuffar ner sina kollegor i diket, säger Dan Sööder.

Men polismannen själv hann inte undan. Han träffades i axeln av släpet.

– Nu är inte skadorna så allvarliga som vi trodde från början, men han är skadad i armen och är gipsad. Han kommer att få stanna hemma ett par veckor, säger Dan Sööder.

Föraren anhållen

Föraren till lastbilen som kom norr i från har tagtis in för förhör under onsdagskvällen. Vid 20-tiden berättade polisen att föraren kommer att anhållas.

– Han är i nuläget misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, säger Dan Sööder.

Ett vittne som såg räddningspådraget sa tidigare till Aftonbladet att det var massivt.

– Det såg kaosartat ut. Det var säkert fem ambulanser och fem brandbilar där.

Flera hundra liter diesel läckte ut

Enligt Anna Henningsson, brandingenjör på räddningstjänsten Nerike, började ett av fordonen läcka drivmedel.

– Eftersom olyckan inträffade nära ett vattenskyddsområde så lägger vi också prioritet på att hantera läckaget. Tanken är helt tom så det kan vara flera hundra liter som har läckt ut, sa hon till Aftonbladet efter olyckan.

Snön föll kraftigt i Örebro-området på onsdagen och under dagen fick polis och räddningstjänst larm om flera olyckor i länet.

ARTIKELN HANDLAR OM