Tre norrmän åtalade för terrorbrott

NYHETER

Sverige saknar en lag som gör det olagligt att resa utomlands och kriga för terrororganisationer.

I Norge finns det och där åtalas nu två bröder och en familjefar för att ha krigat för IS, skriver VG.

Det var den 27:e maj som den norska säkerhetstjänsten i ett koordinerat tillslag grep tre norska medborgare, två bröder med rötter i Albanien och en 30-årig familjefar med rötter i Somalia, för misstanke om terrorbrott. Den äldre brodern och 30-åringen misstänks ha krigat för IS i Syrien under 2013 medan den yngre brodern ska ha hjälpt till att sända vapen och annan krigsutrustning till Syrien.

De tre åtalas idag under landets terrorlag som till skillnad från den svenska lagstiftningen inbegriper medborgare som reser utomlands för att kriga för en terrorgrupp.

Hade svärd och knivar hemma

De två som varit på plats i Syrien säger i förhör att de varit där som biståndsarbetare men den norska säkerhetstjänsten, PST, menar att de bevis man samlat in vid tillslaget visar på annat.

Enligt norska tidningen VG handlar det om datorer, mobiltelefoner, CD-skivor med IS-hymner och tal från IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, svärd och diverse knivar.

– Min klient erkänner inte brott, utöver det är det för tidigt att kommentera åtalet, säger 28-åringens advokat Svein Holden till VG.

Detsamma säger även de övriga två misstänktas advokater.

Enligt PST så var anledningen till att man grep de återvändande IS-krigarna i maj en rädsla för att de skulle återvända till Syrien eller genom sina kontakter genomföra ett terrorattentat på norsk mark.

ARTIKELN HANDLAR OM