Polisen har slagit järnring runt Davosmötet

Löfven anländer i morgon

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
NYHETER

DAVOS. I morgon gör Stefan Löfven premiär i världens mest exklusiva mingelklubb – Världsekonomiskt forum i Davos.

Kändisar som Emma Watson och Peter Gabriel är på plats. Liksom John Kerry och Angela Merkel.

Polis och militär har slagit en järnring runt mötet.

Den lilla alpbyn i Schweiz har varit samlingsplats för beslutsfattare inom politik och näringsliv ända sedan 1971. Varje år samlas cirka 2500 personer från hela världen i Davos för att nätverka och diskutera allehanda frågor. Mötet har ofta fått kritik för att vara en lekstuga för människor med för stor makt och för mycket pengar.

Präglas av terror

Att årets forum präglas starkt av den senaste tidens terrordåd är tydligt. Polis och väktare stöttas upp av 5000 militärer från den schweiziska armén. Redan en timmes bilresa från kongressområdet börjar de första kontrollerna genomföras. Runt om alla byggnader löper staket och taggtråd.

Kongressdeltagarna i kostym färdas med minibussar genom området. Inga privata bilar tillåts innanför den avspärrade ytan med snöklädda alptoppar som fond. Mötet bevakas av press från hela världen.

1700 privatjet

Globaliseringen och dess utmaningar är årets huvudtema. Klimatet är också en stor fråga, men trots detta väntas 1700 privatjet flyga in med deltagare i den exklusiva klubben. En stor del av mötespunkterna väntas dock också upptas av säkerhetsläget i världen, med terror och konflikter.

För statsminister Stefan Löfven (S) blir det premiär i Davos. Han väntas anlända under torsdagseftermiddagen och kommer att fokusera på frågor som rör jämlikhet och jämställdhet. Men han ska också prata om hur det är att leda en feministisk regering vid en stor presskonferens tillsammans med bland annat Harry Potter-stjärnan Emma Watson på fredag. Annat som lär dyka upp i samtalen runt mötesbord och vid mingel är Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd, en utnämning som sker nästa sommar.

LO:s ordförande deltar

Men Löfven är inte den enda svensken på plats. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson åker dit för andra året i rad.

– För vår del handlar mycket om hur man ska stärka löntagarnas möjligheter i världsekonomin. Det blir ett allt större problem för att vi har så ohyggligt stora inkomstskillnader, där en procent av de rikaste snart äger lika mycket som alla vi andra tillsammans, säger han.

Men också nyvalda M-ledaren Anna Kinberg Batra och hennes partikamrater, tidigare finansministern Anders Borg och förre utrikesministern Carl Bildt ska dit. Liksom näringslivshöjdare som Annika Falkengren, SEB, och Hans Vestberg, Ericsson.

FAKTA

Ett axplock av personer som ska till Davos

Kulturkändisar:

Andrea Bocelli, operasångare, Peter Gabriel, sångare i bland annat Genesis och Pharrell Williams, rappare och sångare. Dessutom Harry Potter-skådespelerskan Emma Watson och Angelique Kidjo, sångerska med rötterna i afrikanska Benin.

Politiker:

John Kerry, USA:s utrikesminister, Angela Merkel, Tysklands förbundskansler och Ukrainas president Petro Porosjenko.

Toppar ur näringsliv och ekonomi:

Sheryl Sandberg, Facebooks vd, Eric Schmidt, Googles ordförande och Christine Lagarde, IMF:s chef. 

ARTIKELN HANDLAR OM