Tutankhamun fick skägg pålimmat

1 av 3
NYHETER

Den blåguldiga begravningsmasken tillhörande den egyptiske faraon Tutankhamun är skadat.

Masken lagades med lim.

Nu är Tutankhamuns maskanlete förändrat.

Det är oklart hur och när händelsen inträffade. Tre konservatorer vid Egyptiska museet i Kairo ger nämligen olika versioner när nyhetsbyrån AP når dem för att fråga om händelsen. Klart är i alla fall att Tutankhamuns begravningsmask skadades någon gång under 2014.

Dess skäggdel lossnade, antingen när maskens utställningsmonter skulle rengöras och masken slogs till, eller genom att det togs av eftersom det var löst. Versionerna från konservatorerna går i sär.

De är dock ense om att order snabbt kom uppifrån om att fixa skägget snabbt. Ett lim användes för att sätta ditt maskdelen – fel lim.

– Olyckligtvis använde han ett väldigt oåterkalleligt material – epoxylim är väldigt starkt och används på metall eller sten. Jag tycker att det inte var rätt att använda det på ett så fenomenalt objekt som Tutankhamuns gyllene mask, säger en av konservatorerna.

Uppstod mellanrum

Och limvalet har fått konsekvenser.

– Masken borde ha förts till ett konservatorlaboratorium men de var så stressade att få upp det igen och använde därför det här snabbtorkande och oåterkalleliga materialet, säger samma konservator.

Hen menar att man nu ser ett mellanrum mellan begravningsmaskens ansikte och dess skägg. Tidigare låg de dikt an.

– Nu kan man se ett lager som är genomskinligt gult.

”Granskas ingående”

Mellanrummet uppstod på grund av att en annan person vid museet använde sig av en skrapa för att få bort limmet. Repor uppstod då på masken, berättar en annan av de tre konservatorerna.

– Av fotona som cirkulerar bland konservatorer att döma så kan jag se att masken har reparerats, men av vad går inte att säga, säger eygptologen Tom Hardwick till AP.

– Allt från den här tiden behöver mycket tillsyn, så en sådan här reparation kommer att granskas ingående, säger han.

FAKTA

Tutankhamun

• Tutankhamun föddes cirka 1358 och dog 1339 före Kristus. Han var en egyptisk kung, farao, av den 18:e dynastin. Tutankhamun var gift med Ankhesenamun, Akhenatons tredje dotter.

• Tutankhamun var en relativt obetydlig farao men blev känd över världen när hans orörda grav upptäcktes 1922. Den innehöll hans sarkofag i rent guld och över 5 000 föremål, bland annat smycken, möbler, kläder, krukor och statyetter. Föremålen var samlade i fyra små rum.

• I graven fanns också två mumifierade flickebarn. Dna-analyser har visat att Tutankhamun var far till dem båda.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM